Societat

Justícia insta el TSJC a revocar la suspensió de judicis a Vic

L’alt tribunal va acordar que les vistes penals es facin a Manresa a partir del 30 de setembre pel mal estat de l’equipament

El Departament ofereix noves solucions

El Departament de Justícia ha demanat, aquest mes d’agost, a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que revoqui la resolució que va prendre, el juny passat, en què fixa que els judicis penals de Vic se celebrin a Manresa a partir del 30 de setembre per les queixes de jutges i policies perquè l’equipament no té espais d’atenció i seguretat i fins no tenir una instal·lació “en condicions de dignitat”, segons l’alt tribunal. Justícia ha posat sobre la taula noves solucions, i una és crear el jutjat penal de Vic, pendent des del 2003, i que una de les tres magistrades dels penals de Manresa l’ocupi, iniciativa que —sosté el Departament d’Ester Capella— ha rebut el vistiplau del Ministeri de Justícia, aquest juliol passat, i ja s’ha demanat el preceptiu informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La supressió de judicis penals a Vic implicaria fer més de 600 vistes orals a l’any sobre casos des de violència de gènere a infraccions de trànsit, penats fins a cinc anys de presó, fora de la capital d’Osona. El Col·legi d’Advocats de Vic és l’únic que, amb el Departament, s’ha oposat al trasllat i alerta que provocarà suspensions de judicis i critica que s’allunya la justícia de la ciutadania.

La llei orgànica de 19/2003, de reforma de llei de planta i demarcació judicial, va dotar la capital d’Osona d’un jutjat penal, fins ara no constituït. I són les tres magistrades dels jutjats penals de Manresa que fan torns per anar a Vic per celebrar els judicis. El febrer passat, la junta de jutges de Manresa va demanar al TSJC que les tres magistrades dels penals deixessin d’anar a Vic per les pèssimes condicions de l’equipament judicial, situat al carrer doctor Junyent.

Custodia en vehicles

Consultats els operadors pel TSJC, tots, menys els advocats de Vic, van estar d’acord en suspendre les vistes en aquell edifici. El TSJC hi recull l’informe dels Mossos d’Esquadra d’Osona, en què relaten que no hi ha calabossos on dur els detinguts i fan la custòdia “dins del cotxe policial” o en una sala “mancada de seguretat”, i que víctimes i agressors comparteixen espais. Ateses aquestes respostes, la sala de govern del TSJC no va dubtar a suspendre els judicis penals a Vic i en la resolució critica la “inacció de l’administració” per no dotar la ciutat d’un jutjat penal.

En el nou escrit de Justícia al TSJC, es detalla que s’han fet millores a les sales de vistes del carrer Junyent i si no les consideren suficients, les magistrades poden usar les sales de vistes dels jutjats de primera instància i instrucció que hi ha a l’edifici del carrer Bisbe Morgades. I, si s’accepta la creació del jutjat penal de Vic, pot adaptar-se un espai provisional fins al 2021, quan es preveu que estiguin enllestides les obres definitives a l’edifici situat al número 5 de la rambla de l’Hospital, fins ara seu de la Guàrdia Urbana, i de què l’Ajuntament de Vic ha cedit l’ús a la Generalitat durant vint anys per fer la instal·lació judicial. Des de Justícia s’insisteix que treballen perquè Vic no perdi els judicis penals.

El Departament de Justícia va anunciar, a l’abril, que destinarà 1,4 milions d’euros per adaptar l’edifici de la rambla de l’Hospital, que ja està parcialment ocupat pel jutjat de primera instància i instrucció 5 i que està situat al costat de la seu principal dels jutjats de la ciutat, al carrer Bisbe Morgades. Com que els immobles són contigus, el projecte preveu que quedin connectats per l’interior. Justícia hi afegia que les obres començaran el primer trimestre de l’any vinent i que duraran un any. S’hi preveu una nova zona de custòdia per a detinguts i els circuits i zones per protegir les víctimes, especialment de violència masclista, així com dependències per a la fiscalia de Manresa, amb competència als jutjats de Vic.

LA XIFRA

684
vistes penals a Vic
és la previsió del TSJC per aquest any. Si no hi ha canvis, la majoria es traslladaran a Manresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós