Societat

Festes del Tura d’Olot

Dia per fer una pausa

Fins a primera hora de la tarda del penúltim dia de les Festes del Tura no arrenquen les activitats, entre les quals destaquen l’‘encierru’ de marrans i el concurs de paelles

Els Buhos, estrelles de l’última nit i matinada de gresca

Matí per refer-se dels dos dies i mig i les tres nits i matinades de les Festes del Tura d’Olot, és a dir, matí ahir per fer una pausa i renovar forces per a les últimes hores, que estan amenaçades de pluja. Durant tot el matí, la majoria de carrers estaven quasi deserts i, si no hagués estat pel mercat setmanal, també haurien quedat buits el Firal i els carrers de l’entorn. Calia refer-se de la Turinada –la cercavila amb aigua a dojo des dels balcons– i el Ball de l’Hora i de les catorze propostes musicals, amb Obeses i Miquel del Roig com a caps de cartell, i de la popular tancada d’ànecs, que va començar a tres quarts de cinc del matí d’ahir.

Les primeres hores no van estar exemptes d’actes, però van ser molt tranquils. Una matí amb uns particulars autos de xoc que remullaven els participants i amb jocs gegants de fusta i, per tant, allunyats dels tecnològics, que són els dominants. Van ser dues activitats familiars, organitzades per Rialles. A primera hora de la tarda, i a banda de les havaneres al geriàtric Montsacopa amb l’Empordanet i dels cargols pallassos al Teatre Principal, la pista poliesportiva de la plaça Campdenmàs va ser l’escenari d’una nova edició del torneig de bàsquet 3X3, que fomenta la igualtat de gènere –els equips havien de ser mixtos–, organitzat pel Joventut Republicà, amb la col·laboració de Juguem Totes.

I, a partir del concert de festa major amb la Selvatana i del concert a banda dels Bufant Fort Street Band, l’activitat va tornar a ser frenètica. Hi va haver dos actes amb segell típicament Tura, tots dos organitzats per l’Associació d’Olotins Amics del Porc i del Xai (Aoapix). Primer, el segon encierru de marrans, amb els marrans sobre rodes de la penya, que van fer córrer de valent tothom qui va voler entre Sant Esteve i el Tura. Va ser multitudinari, així com l’esdeveniment posterior, el concurs de paelles, que es va dur a terme al passeig de la Muralla, amb la cinquantena de colles participants –més d’un miler de persones– disfressades per a l’ocasió. El sopar va estar amenitzat pels mateixos Bufant Fort Street Band i el final del concurs va anar a càrrec de Nali Kardan, amb les composicions de dos alumnes de l’escola municipal de música de Besalú.

La nit de música la va encetar la banda gironina President Xai, i havien de continuar amenitzant-la les cobles Selvatana i Ciutat de Girona amb un concert de música de cobla, els Steve Smyth & The Diablos, Manelic i Pepe, l’orquestra Selvatana (protagonista del ball de festa major), les Tietes Queques i Coverplay. I l’havia de tancar el DJ Kurba.

La banda de Calafell Buhos era el cap de cartell de la quarta i última nit i matinada de les Festes del Tura. Els Buhos havien de fer un dels últims concerts de la seva gira abans de l’aturada anunciada de tot l’any vinent. Els actes de la nit i de la matinada estaven amenaçats de pluja, tot i que a l’hora de tancar aquesta edició no s’havia hagut de suspendre cap dels actes previstos.

Marrans i paelles
Dos dels actes principals d’ahir, la cursa a l’estil dels Sanfermines navarresos de l’‘encierru’ dels marrans i el concurs de paelles, estaven organitzats per la penya Aoapix. Aquesta associació d’olotines i olotins ha complert 30 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES