Societat

la crònica

Beneficis col·laterals del nou Firal d’Olot

Els canvis a vegades van bé i d’altres, no. El que ha comportat la reurbanització del passeig d’en Blay d’Olot, el Firal, ha tingut efectes col·laterals a les Festes del Tura i, encara més, si es té en compte que és on hi ha les barraques i, per tant, l’epicentre del terratrèmol festiu de la capital garrotxina. I, en aquest cas, els efectes col·laterals han estat més que positius per a les deu entitats que gestionaven alguna de les vuit barraques –dues, eren compartides–.

Els responsables d’aquestes barraques coincideixen a valorar de forma més que positiva el canvi d’emplaçament a què ha obligat la nova orografia urbanística del Firal. En general han incrementat considerablement els ingressos que feien respecte als de la barraca anterior a la remodelació. I, és clar, les entitats que tenen la sort de poder gestionar una barraca –calen un mínim de 90 persones– poden sustentar així la majoria de la seva activitat anual. Un responsable d’una de les barraques remarcava que cada euro que ells guanyen es reinverteix a la ciutat en forma d’actes, activitats i formació esportiva i cultural, depenent de quina entitat es tracti.

Atribuir aquest èxit únicament i exclusivament al canvi d’emplaçament, dalt del passeig, per deixar lliure la zona de l’anomenat Firal petit, seria molt agosarat. En aquest canvi d’emplaçament i de disseny de les barraques, més modern i funcional, juga un paper important el nou espai de concerts de gran format del triangle que uneix el Firal amb el Firalet. Hi ha més espai, s’hi poden programar grups que atrauen molt de públic i, per tant, hi ha més gent i més demanda d’entrepans i begudes. I també, si això es completa amb una bona programació, s’entén encara més. Per l’escenari del Firal, hi han passat els Catarres, per exemple, i també ha funcionat molt bé el concert sorpresa dels Di-versiones, que van omplir el mateix espai en una franja horària –dos quarts de vuit del vespre– de les considerades fluixes en l’ambient de barraques. La decisió d’avançar l’hora de començament dels concerts al Firal a les deu del vespre també hi ha contribuït.

Finalment, un altre factor en què coincideixen els responsables de les barraques és que cada vegada han introduït més varietat en l’oferta d’entrepans i més qualitat, i que, tot i això, fa anys que mantenen els preus.

Les barraques van ser dissenyades per Xavier Bayona, Alba Colomer i Adrià Villarejo –el mateix equip d’arquitectes de la remodelació del passeig–. Tenen un esquelet metàl·lic, un terra de fusta i una coberta en forma de vela. En l’aspecte tècnic estan adaptades millor a aspectes com ara la presa de corrent elèctric, la connexió amb el clavegueram i l’evacuació de l’aigua de pluja. D’altra banda, la barra on se serveixen begudes i menjar és més llarga. Són, però, el colofó de quelcom més complex i ampli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró