Societat

La Plataforma per la Llengua denuncia un cas de “discriminació” lingüística a l’hospital de Figueres

Una dona assegura que un metge la va “obligar” a expressar-se en castellà

El centre assegura que ja va investigar els fets i al·lega que es va tractar d’una “situació mal resolta per part d’un professional”

La Plataforma per la Llengua denuncia la “discriminació” i “vexació” d’una pacient de l’Hospital de Figueres per parlar en català.

L’entitat assegura que l’afectada, que va presentar una queixa al centre hospitalari i a l’Institut Català de la Salut, va parlar en català a un metge i que aquest li va recriminar afirmant que fa cinc anys que treballa aquí, que no l’ha après i que no té intenció de fer-ho. “Em quedaré i no penso aprendre’l, sóc veneçolà hispanoparlant i vostè va aprendre castellà”, li va etzibar, segons la denunciant. La dona va insistir que volia seguir expressant-se en català i el facultatiu li va respondre que això era “racisme”.

Des de la plataforma insisteixen que el malestar de l’afectada no es deu al fet que el metge l’atengués en castellà sinó que li recriminés que ella ho fes en català i que l’acusés de racista per fer-ho.

L’organització que treballa per promoure la llengua catalana ha detallat en un comunicat que l’hospital va respondre a la queixa de la pacient afirmant que “entén” que “si el professional la va atendre en castellà va ser per facilitar la comunicació” i per donar-li una “millor assistència”. A la resposta, afegeixen al comunicat, també va admetre que la legislació reconeix el dret a expressar-se en català i a “no ser discriminat per raó de la llengua oficial que s’empra” però que “s’excusa” en el fet que els facultatius de Catalunya “tenen orígens diversos”.

La plataforma veu “improcedent” la resposta i lamenta que “no s’informi si aquests fets que s’han denunciat s’han investigat”. La directora de l’entitat, Neus Mestres, creu que la situació i la resposta denoten que el centre hospitalari “no només no té uns criteris clars sobre com gestionar la diversitat lingüística, sinó que descarta qualsevol investigació dels fets i no informa sobre si té un protocol per garantir els drets lingüístics dels ciutadans”.

Paral·lelament, l’entitat ha posat els fets en coneixement del departament de Salut i demana una reunió amb l’hospital per abordar-ho i “oferir-li suport” en casos com aquest.

L’hospital diu que ja va investigar el cas

Des de l’Hospital de Figueres han defensat que ja es va obrir una investigació per la reclamació d’una pacient que els denunciava per “discriminació” i “vexació” per part d’un professional del centre pel fet que aquesta se li adrecés en català.

En aquest sentit, el centre assegura que ja es van disculpar amb la pacient i consideren que es tracta d’una “situació mal resolta per part del professional” que va derivar a una “escalada verbal”.

L’hospital afirma que la Plataforma per la Llengua no s’ha posat en contacte amb ells ni amb la Fundació Salut Empordà (que és qui el gestiona) per demanar cap reunió. Per últim, el centre sanitari garanteix que treballa per preservar els drets lingüístics dels usuaris i per això agraeixen que els notifiquin les queixes “per millorar la prestació del servei”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona