Societat

Empatia i amor, les claus per ser feliç

Una de les participants del projecte Grans Experts reivindica el valor de les històries de vida de les persones grans a les aules d’escoles i instituts

Maria Caselles i Albert, coneguda per Mia, és a punt de complir els noranta anys. És una de les participants del projecte Grans Experts de Càritas, que promou les històries de vida de les persones grans a les aules d’ escoles i instituts. La Mia recorda una frase de Teresa de Calcuta, que defineix la seva actitud davant la vida: “Jo no puc fer que tothom m’estimi, però el que sí que puc fer és estimar tothom.” És un dels missatges que la Mia trasllada als infants i joves durant les xerrades als alumnes.

La història de la Mia (Medalla de l’Esport l’any 1996) és plena de records i vivències vinculades al món del patinatge artístic, sempre de la mà de la seva amiga i gran entrenadora, ja desapareguda, Pili Fernández. “En aquella època, l’hoquei era per als nois i el patinatge per a les noies, fins que alguns nois van descobrir que era una bona manera de trobar parella”, explica entre rialles. Però la seva trajectòria personal és intensa en tots els sentits: va viure la guerra i va patir l’absència del pare durant dos anys, mentre va ser al front i en un camp de concentració. Més tard, i després d’uns quants malentesos dignes d’un vodevil, la Mia es va enamorar de l’home de la seva vida, en Bartolí, a la Rambla de Girona, lloc de trobada del jovent durant dècades, i junts van construir una família, que avui ja compta fins i tot amb dos besnets.

Potser un dels secrets de la felicitat i l’energia de la Mia és el ioga, que ha practicat durant 40 anys, tot i que actualment s’ha centrat en el tai-txi. “Fins i tot n’ensenyo a la gent gran de la residència, que va en cadira de rodes”, i la meditació: “La ment és com un cavall desbocat.”

Aquestes són algunes de les experiències que la Mia comparteix i que deixen embadalits els alumnes. “Les mestres no se saben avenir de tant silenci”, assegura somrient. Tenir empatia i saber estimar són, segons ella, les claus per ser feliç. En els centres, la segona vegada que hi va, els nois i noies ja l’esperen i reclamen. La Mia ens acomiada emocionada: “Poder viure aquesta experiència m’ha fet molt feliç.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat