Societat

Creix el nombre de famílies immigrants que sol·liciten asil a Barcelona

L’Ajuntament de la ciutat obre un nou centre d’atenció a les persones refugiades

La xifra de menors acompanyats s’incrementa un 50% en un any

El perfil de les persones que arriben al Servei d’Atenció a Persones Immigrants, Emigrants i Refugiades (Saier) de Barcelona és cada cop més el de refugiat i menys el d’immigrant i s’ha incrementat el nombre de famílies amb fills menors d’edat que sol·liciten asil. Segons el regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, s’espera que aquest any Barcelona pugui arribar a atendre més de 10.000 persones refugiades. És per això que el Saier ha estrenat un nou edifici al carrer Tarragona amb sales d’atenció més grans i un espai infantil i amb més espais on es preserva la intimitat ja que es passa de quatre a set boxs. Una altra millora, a més de l’espai, és la introducció del sistema de cita prèvia, que té com a objectiu evitar que es formin llargues cues a les portes de l’edifici. La inversió per adaptar la nova seu del carrer Tarragona ha estat de 500.000 euros. A més del nou edifici, el Saier continua disposant dels tres espais que ja tenia en funcionament, un dels quals està situat a l’avinguda Paral·lel i els altres dos a Font Honrada.

El servei ha atès durant el primer semestre d’aquest any 1.304 infants i joves en nuclis familiars amb perfil de sol·licitants de refugi. I en aquest mateix període el Saier ha atès 12.332 persones, de les quals 5.624 són persones amb perfil de sol·licitant d’asil. La xifra de menors suposa un increment del 50% respecte a les dades del mateix període del 2018. El nou espai del Saier, que ja està en funcionament, actua com a porta d’entrada i disposa del servei de primera acollida, des d’on es deriven els usuaris en funció de la vulnerabilitat, la tipologia de problema o sol·licitud i l’emergència de la situació, i també acull els serveis gestionats per l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants de Catalunya (AMIC) i els del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). A l’edifici del Paral·lel es concentraran els serveis de l’àmbit jurídic, amb els serveis especialitzats del Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) i els de l’ICAB, mentre que a Font Honrada hi haurà els serveis específics de l’àmbit refugi, amb la Creu Roja, que gestiona l’accés al programa estatal i serveis d’assessorament jurídic en protecció internacional i l’Accem.

LES XIFRES

10.000
persones refugiades
es poden arribar a atendre aquest any a Barcelona, segons les previsions de l’Ajuntament.
1.304
infants i joves
en nuclis familiars amb perfil de sol·licitants de refugi s’han atès durat el primer semestre.
500.000
euros
s’han invertit per posar en funcionament la nova seu del Saier; les altres dues també es mantindran.

Sessions en grup per informar sobre els tràmits

L’Ajuntament de Barcelona treballa amb unes previsions que situen en 20.000 la xifra de persones que acudeixen al Servei d’Atenció a Persones Immigrants, Emigrants i Refugiades fins a final d’any, i d’aquestes, prop de la meitat poden ser persones que busquen refugi. En la visita que es va fer ahir al nou centre, Ramon Sanahuja, director d’Atenció i Acollida a Immigració, va explicar que el perfil d’usuari que es troben més ve de la zona de l’Amèrica Central, sobretot de països com Hondures, El Salvador o Veneçuela.

Davant l’increment que han detectat de sol·licitants d’asil, el servei també organitza sessions grupals in situ per informar d’aquest tràmit, i quan es detecta el cas d’un menor no acompanyat s’avisa la DGAIA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera