Societat

Una pedagoga per rebatejar el carrer Reis Catòlics de Barcelona

Veïns del barri de Vallvidrera de Barcelona s’han fet el propòsit d’aconseguir set-centes signatures de conciutadans del districte de Sarrià i Sant Gervasi per poder oficialitzar a l’Ajuntament una proposta de canvi de nom del carrer Reis Catòlics pel de la pedagoga Elisa Moragas. La recollida de signatures és la culminació d’un procés popular en què s’han posat a votació diverses opcions de noms en dues votacions i el de Moragas en va sortir guanyadorper una àmplia majoria.

La iniciativa la secunda l’Associació de veïns Mont d’Orsà-Vallvidrera i altres entre les quals l’associació de famílies de l’escola Nabí. Aquest centre escolar es troba al carrer al qual ara es vol canviar el nom i, precisament, va ser la institució docent que Moragas va dirigir com a mestra entre els anys 1972 i 1992.

Els promotors de la modificació recorden que el nom de Reis Catòlics té el seu origen en la dictadura de Primo de Rivera i que la trajectòria dels personatges històrics d’Isabel i Ferran II no es vinculen al tarannà i la història del barri. Els promotors es van entrevistar fa pocs dies amb responsables municipals que els van confirmar que és el primer cop que es proposa una revisió del nomenclàtor urbà amb un nom sorgit d’un sistema de primàries com ha estat aquest. Entre els noms que es van anar descartant en les successives votacions hi havia el de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, que va ser veí del barri, Elias Rogent, arquitecte, i noms més prosaics com carrer Pulmonia o de la Gent, i més combatius i polítics, com carrer U d’Octubre.

En la votació final, l’opció Elisa Moragas va més que doblar la segona classificada, carrer Major, amb 165 vots contra 81.

Si s’aconsegueixen les 700 signatures, que començaran a recollir-se a mitjans del mes de novembre a través d’un sistema de fedataris i punts fixes de recollida, la proposta de modificació es portarà al plenari del districte que s’hi haurà de pronunciar a favor o en contra. En cas de prosperar, aleshores s’elevaria la iniciativa a la ponència del nomenclator que té l’última paraula al respecte.La pedagoga el nom de la qual es proposa per substituir el de Reis Catòlica, Elisa Moragas, (1927-2006) va ser una renovadora dels mètodes docents de la segona meitat del segle vint i formava part d’un col·lectiu de professionals que volien recuperar per a Catalunya el patrimoni pedagògic de la Generalitat republicana que el triomf del franquisme va estroncar. Alumna d’Alexandre Galí, Elisa Moragas es va formar en el coneixement del mètode Freinet que després portaria a la pràctica amb la creació de l’escola Nabí.Com defineix el mestre Enric Vilaplana el corrent pedagògic sobre el qual es bastir el model educatiu de Nabí es movia entre “el rigor noucentista i la Revolució del Maig del 1968”, amb el discurs de la felicitat dels infants com a model inspirador. Nabí, sorgida com una experiència cooperativa entre mestres i un col·lectiu de pares, va consolidar el seu model educatiu al llarg d’una trajectòria d’anys fins integrar-se finalment a la xarxa d’escoles públiques.Quan l’escola va instal·lar-se a Vallvidrera, ho va fer primer a un edifici del carrer Mont d’Orsà i posteriorment, per necessitats d’espai, a una finca del carrer Reis Catòlics, on també hi ha l’edifici actual, nou i modern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar l’increment de furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona