Societat

Posem rostre als que viuen al carrer

Per Càritas, la prevenció al sensellarisme consisteix essencialment a anticipar-se a la pèrdua de la llar i a les situacions de carrer

Tal com recull la Fundació Foessa, deu anys després de l’inici de la crisi econòmica i quatre anys després del seu punt d’inflexió, l’any 2013, el nombre de persones en situació d’exclusió social s’ha incrementat un 12%, i un 40% en la població en situació d’exclusió social greu. En aquest mateix informe de la fundació vinculada a Càritas s’assenyala que gairebé 800.000 llars i 2,1 milions de persones viuen en situacions d’inseguretat pel que fa a l’habitatge a tot l’Estat. És una realitat que afecta al voltant d’1.300.000 llars i 4,6 milions de persones.

Segons Càritas, més de 40.000 persones continuen vivint en situació de sensellarisme en tot el territori espanyol, i els recomptes de persones sense llar que es porten a terme a les grans ciutats tampoc ofereixen xifres gaire més encoratjadores.

L’habitatge de lloguer social és un instrument residual en l’actual política d’habitatge. No es tenen dades exactes del nombre, tot i que la majoria dels estudis estimen que el parc social només representa entre un 1% i un 2,5% del total d’habitatges principals.

El 2018, a l’Estat espanyol es van portar a terme 59.671 desnonaments. Un 62,5% d’aquests van ser conseqüència de procediments derivats de la llei d’arrendaments urbans (LAU), mentre que un 31,7% van ser deguts a execucions hipotecàries, i els 3.441 restants obeïen a altres causes.

Per Càritas, la prevenció del sensellarisme, dels que viuen literalment al carrer, consisteix essencialment a anticipar-se a la pèrdua de la llar i a les situacions de carrer. Per això l’entitat insisteix a reclamar més intervencions que reforcin els recursos de què disposen les persones en aquesta situació de vulnerabilitat (econòmica, social, relacional, institucional, psicològica i motivacional). Per això és imprescindible entendre que parlem de situacions que viuen persones concretes, amb cara, noms i cognoms. Hem de mirar el sensellarisme als ulls, visibilitzar-lo, posar-hi rostre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp