Societat

L’enderroc del bloc de Badalona començarà demà

No es faran servir explosius per garantir la seguretat dels habitatges propers

Avui s’hi talla gas, aigua i llum

L’enderroc de l’edifici de cinc plantes de Badalona afectat d’aluminosi s’iniciarà demà i es farà amb una tècnica manual, sense utilitzar explosius, per garantir la seguretat tant dels operaris com dels habitatges més propers. Després que ahir l’alcalde, Àlex Pastor, signés un decret urgent per a l’adjudicació de l’enderroc, avui es procedirà al tall de les línies de subministrament de gas, aigua i llum, entre d’altres, de l’edifici, situat al número 16 del passatge de la Torre, al barri de la Salut, i construït el 1967 amb bigues aluminoses.

El regidor d’Urbanisme i Seguretat, Rubén Guijarro, va explicar ahir que l’operació serà “molt complicada” i la faran els mateixos operaris, els quals, penjats d’una grua, aniran enderrocant el bloc pis per pis, fins a almenys arribar a la segona planta, on hi ha un forat a la façana. Guijarro va precisar que l’Ajuntament treballa amb extrema celeritat perquè les previsions meteorològiques “no ajuden”. Protecció Civil va activar ahir a Catalunya l’alerta per forts vents.

Segons els primers càlculs, el cost dels treballs oscil·larà entre els 350.000 i els 450.000 euros, i serà l’Ajuntament el que assumirà el cost en un primer moment, tot i que, segons Guijarro, els serveis jurídics de l’Ajuntament faran després un informe per determinar qui se n’ha de fer càrrec.

L’Ajuntament de Badalona havia enviat cinc requeriments als propietaris del bloc perquè arreglessin la façana i les esquerdes de l’immoble, però aquests no es van fer càrrec de les reparacions necessàries. L’aparició d’una esquerda de grans dimensions en una paret lateral del bloc, dilluns passat, va obligar a desallotjar 42 veïns de l’immoble i sis de dues edificacions confrontants. La caiguda, divendres passat, d’una paret de la façana lateral en la qual havien aparegut les esquerdes va alertar del risc imminent de col·lapse de l’estructura, un fet que va obligar a desallotjar, com a mesura preventiva, una seixantena de veïns d’altres 14 finques situades a l’entorn de l’edifici.

Atenció als veïns

Pel que fa als veïns desallotjats, els dels blocs més propers no tornaran a casa fins que no s’acabi l’enderroc. En aquest cas, se’ls ha ofert una alternativa residencial mentre durin els treballs. Pel que fa als veïns del bloc afectat, no podran tornar mai més a casa seva i disposen de dues setmanes d’emergència residencial garantida. Serà Serveis Socials qui estudiarà cas per cas per oferir una solució. Guijarro va informar que l’ambulatori obrirà avui i demà i que els alumnes ja podran tornar a l’institut.

LA XIFRA

350.000
euros
pel cap baix és el cost de l’enderrocament del bloc i serà l’Ajuntament el que l’assumirà en un primer moment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.