Societat

Duen al Suprem les taxes de Lloret que el TSJC va anul·lar

L’Ajuntament volia fer pagar més a les finques més cares

El 2018 va augmentar els ingressos en 234.000 euros

L’Ajuntament de Lloret no renuncia a fer pagar més taxes a les finques i locals de més valor del municipi. L’equip de govern, de JxCat i el PSC, presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha anul·lat cinc articles de les ordenances fiscals del 2017.

En la comissió informativa d’abans-d’ahir, els responsables municipals van exposar a l’oposició que presentaran un recurs de cassació al Suprem. El ple de dilluns ho hauria de ratificar. Segons el regidor de Serveis Jurídics i quart tinent d’alcalde, Jordi Sais (JxCat), “les bases amb què es van fer les ordenances estan ben fetes i valorades. En altres municipis com ara Girona ja s’aplica un 10% a les construccions de més valor”. Sais, que és advocat, admet que és difícil que el Suprem admeti a tràmit el recurs i els doni la raó.

Els articles anul·lats el mes passat pel TSJC (el 9, l’11, el 13, el 19 i el 23) feien referència, entre altres coses, a l’impost de béns immobles (IBI) més alt que pagaven les finques de valor cadastral més alt. Amb l’abstenció del Millor i el suport de la resta de grups, el 26 d’octubre del 2017 l’equip de govern, de CiU, el PSC i ERC, va apujar un 10% l’impost als locals i atenent si eren per a ús comercial, industrial o d’oci. Altres modificacions afectaven el clavegueram, l’aigua i les escombraries. En l’aigua, per exemple, es feia pagar més si s’excedia el consum mínim o es necessitaven elevacions (art. 6 i 7 de l’ordenança núm. 13).

Amb aquella modificació, l’any passat l’Ajuntament va ingressar 234.000 euros més, detalla la regidora d’Hisenda, Lara Torres (PSC). El 2019, però, no s’han aplicat les puges ja que el consistori tenia constància de la impugnació al jutjat del gremi d’hostaleria i l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA).

“Sense retroactivitat”

Fonts de l’equip de govern consideren que l’Ajuntament no haurà de retornar els diners de més que va cobrar l’any passat: “La sentència del TSJC no farà que hi hagi retroactivitat.” I ho argumenten dient que no es van impugnar les liquidacions derivades del canvi fet fa dos anys.

LA XIFRA

Les bases de les ordenances estan ben fetes i valorades. L’Ajuntament té dret a aquelles taxes
Jordi Sais
regidor de serveis jurídics (JXcat)

L’anul·lació, un dels motius de la puja recent

La regidora d’Hisenda, Lara Torres, admet que la sentència del TSJC és un dels motius per apujar les ordenances per al 2020, aprovades a l’octubre amb el no de Cs, ERC, els comuns i Força Lloret. Hi haurà, entre altres puges, la del 3% de l’IBI i la del 3,7% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). L’impost d’activitats econòmiques s’ha apujat entre un 2% i un 3%, però només afecta les empreses de més d’un milió de facturació a l’any, diu l’edil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona