Societat

Els pressupostos participats de Girona tanquen etapa

El govern presenta els resultats d’aquest any i deixa clar que són els últims amb l’actual model

Només un 5,25% dels veïns han votat, una dada un xic més baixa que l’any passat (6,08%)

La majoria de projectes són de mobilitat, socials o per a les entitats

Els pressupostos participats de Girona, estrenats el 2013, tanquen etapa. La setena edició, que s’acaba de tancar, haurà estat l’última amb l’actual model, ja que hi ha el compromís del govern d’aprovar l’any que ve, sí o sí, la tan anunciada reforma del reglament que fa temps que no acaba d’arribar. Ho va deixar clar ahir un cop més el regidor de Participació, Martí Terés, en la roda de premsa de presentació de resultats.

La consulta d’aquest any, que s’ha allargat durant dues setmanes, ha rebut un total de 4.380 vots, una xifra que representa una participació del 5,25% del total de les persones censades amb dret a vot. Aquesta dada és lleugerament inferior a la del 2018, quan hi va haver 4.929 vots i un 6,08% de participació. Terés, però, va destacar que s’emmarca en xifres similars a les dels últims anys, ja que els comptes de barri de Girona s’han mogut en tots aquests anys entre el mínim del 2,22% del 2013 i el màxim del 6,49% del 2016.

Elements d’aquest any

Terés va subratllar el fet que no hagi caigut “dràsticament” la participació, tenint en compte tres elements que va voler destacar. D’una banda, justament l’escenari de tancament d’etapa. D’una altra, el retard que ha tingut el procés aquest any, sobretot per les eleccions municipals, que ha fet que la votació no hagi estat a la primavera com sempre, sinó a final d’any, “gairebé fora de termini”. I en tercer lloc, pel que fet que “molts barris han optat per fer quadrar pressupostos” i la gent percep aquesta “poca utilitat del vot perquè es faran tots”. Tot i aquest context, Terés va destacar que aquest any s’ha aconseguit “la tercera millor xifra de participació”. Va afegir-hi, però, de seguida: “No n’estem satisfets perquè aspirem a molt més, i per això farem una reforma del procés perquè hi hagi més participació i es visualitzin més els projectes escollits.”

Tres tipus de projectes

El regidor de Participació va assenyalar que en l’edició d’aquest any, igual que en les anteriors, hi ha hagut sobretot tres tipus de projectes. Un primer grup relacionat amb temes de mobilitat, via pública i espai públic, com ara millores en places i voreres o millores d’accessibilitat. Un segon grup serien els projectes socials, de dinamització de barri, dotant econòmicament una activitat que d’una altra manera no es podria fer. I un tercer grup que serien projectes relacionats amb el mateix funcionament de les associacions de veïns i els seus espais.

D’altra banda, Terés va remarcar la quantitat d’1,2 milions per a comptes participats dins d’un pressupost de 6 milions per a inversió de Girona: “No és una quantitat menor. En comparació amb altres municipis és un percentatge considerable.”

LES XIFRES

63
projectes
dels 90 a votació es faran (en dos casos cal desfer un empat) i no és clar què passarà a la Font de la Pólvora.
13,65
per cent
ha baixat la participació respecte de l’any passat: s’ha passat del 6,08% al 5,25%.
30
barris
participen en el procés. El més poblat és l’Eixample (cens de 8.318) i el menys, la Pujada a la Torrassa (150).

La Font de la Pólvora “no està d’acord amb cap proposta”

A la Font de la Pólvora, barri on fa dos anys no va votar ningú, aquest any l’opció majoritària ha estat: “No estic d’acord amb cap de les propostes.” Ha rebut 7 vots. També hi ha hagut un vot nul i un vot a un projecte. En total, 9 vots en un barri on tenien dret a vot 948 persones (cosa que suposa un 0,95% de participació). El regidor de Participació, Martí Terés, va explicar que des del barri s’havien volgut canviar els projectes que es duien a votació fora de termini, i que per això hi havia aquest vot protesta.

A banda de la Font de la Pólvora, també hi ha dades molt baixes de participació a Figuerola-Bonastruc (2,43%), on només hi havia un projecte, i a Can Gibert del Pla (2,45%), amb dos projectes que sumaven el total assignat al barri. Tampoc no arriben al 3% ni Santa Eugènia (2,85%) ni Vila-roja (2,93%). Entre el 3% i el 5% es queden Pla de Palau-Sant Pau (3,43%), Eixample (3,98%), Pont Major (4,07%), Mas Ramada (4,64%) i Mercadal (4,78%).

Al costat contrari, els barris amb més participació han estat Pujada a la Torrassa (26%), Mas Catofa (19,18%), Pedreres-Fora Muralla (17,53%) i Torre Gironella (17,10%). Terés va destacar la “dinàmica positiva” que hi ha en aquests barris des de fa anys, i ho va considerar com a exemple que és possible arribar a percentatges més alts de participació. També va ressaltar el cas de Montjuïc, on l’associació de veïns es va desmarcar del procés de pressupostos participats, i en què hi ha hagut una “participació prou bona”: el 14,73%.

El procés de reforma s’engegarà al gener

L. A

El regidor de Participació de Girona, Martí Terés, va assegurar ahir que al gener començarà un nou procés per reformar el reglament actual i “fer un salt qualitatiu, no només esmenes a alguns paràmetres”. El procés aprofitarà la feina feta per la comissió que es va engegar fa temps amb les entitats veïnals, però serà un procés nou, cosa que ahir va aixecar els recels de les associacions quan se’ls ho va dir en la reunió de resultats d’aquest any. Terés va insistir que es vol que “que hi participin el màxim de persones possible”, i va anunciar que s’ha fet un encàrrec al campus de Compromís i Cohesió Social de la UdG perquè facin un acompanyament en aquest procés.

Va assegurar que no tenen encara “una idea tancada” i que es volen identificar els hàndicaps principals per millorar tant quantitativament com qualitativament. Ja va indicar, però, alguns dels aspectes que estaran segur sobre la taula. Així, va assenyalar que s’ha vist que “la freqüència anual ha suposat una sobrecàrrega” tant en l’aspecte tècnic, a l’hora de fer les valoracions, com en l’executiu, quan és hora de realitzar-los. També creu que cal un debat territorial, estudiar si calen “canvis en els àmbits, tant per fer-los més propers com més amplis”. Un altre problema detectat és la fragmentació que hi ha en projectes petits, que fa “que no siguin visibles per la ciutadania”, i també va apuntar un tema que crearà debat segur per la diversitat d’opinions entre associacions: la tipologia de projectes.

Peticions des d’ERC

El grup municipal d’ERC va emetre ahir un comunicat demanant “un replantejament de dalt a baix” dels pressupostos participats, destacant la tardança en l’execució dels projectes i la “manca d’esforços per implicar la gent” per part del govern. També van proposar que es pugui consultar la ciutadania sobre projectes que afectin tota la ciutat, i no només el seu barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot