Societat

Les persones vulnerables que necessitin el vehicle per treballar es beneficiaran d’un any de moratòria a la ZBE

El text modificat pel govern després d’al·legacions tirarà endavant en comissió amb els vots d’ERC i Barcelona pel Canvi

Les sancions es simplifiquen

Les persones vulnerables que necessitin el seu vehicle per treballar es beneficiaran d’un any de moratòria a la Zona de Baixes Emissions, que entrarà en vigor l’1 de gener del 2020. Després d’un període d’al·legacions, el govern de Barcelona accepta el 45% de les 1.815 sol·licituds rebudes i introdueix canvis en la proposta original. Un altre d’aquests canvis té a veure amb les sancions, que se simplifiquen i es rebaixen, anant dels 100 fins als 500 euros, depenent de si és una infracció lleu o molt greu. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat dictaminarà aquesta tarda el text modificat amb els vots d’ERC i Barcelona pel Canvi.

Segons ha explicat el regidor de Transició Energètica i Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, l’última modificació, proposada pels republicans, té a veure amb la moratòria a famílies vulnerables. Concretament, se’n beneficiaran aquelles persones que necessitin el cotxe per treballar i acreditin uns ingressos inferiors a l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples -situat el 2019 en 537,84 euros mensuals- més un 10%. És a dir, que podran circular per la Zona de Baixes Emissions durant el primer any les persones amb uns ingressos iguals o inferiors a uns 8.000 euros anuals.

Des d’ERC, el regidor Max Zañartu ha celebrat l’exempció de caràcter social per a aquestes famílies, que podrien incloure autònoms però també persones que treballen per a empreses multiserveis. Zañartu ha admès que la majoria de persones vulnerables no tenen vehicle privat però tot i això consideren que millora la proposta original del govern. En global, però, els republicans consideren que la ZBE és “insuficient”.

Ampliació de casos de circulació a la ZBE

Per altra banda, el text nou crea una llista que amplia els casos en què es podrà accedir a la ZBE amb vehicles contaminants. Són vehicles singulars, com les unitats mòbils de ràdio o televisió, els que tenen exposicions de llibres o cambres refrigerades. “Són vehicles molt puntuals que excepcionaríem”, ha dit Badia.

Aquests se sumarien, per tant, a altres que ja contemplava el text original, com ara ambulàncies o vehicles funeraris.

Arran de les al·legacions rebudes també s’han simplificat les sancions i rebaixat les quanties de les multes. La multa per sanció lleu serà de 100 euros, 200 euros en el cas d’infraccions greus i 500 les molt greus.

A més, el sistema sancionador inclou el criteri de 90 minuts com a franja de reiteració. És a dir, un mateix vehicle que no deixa de circular per la ZBE pot rebre una segona sanció al cap de 90 minuts de la primera.

Un altre canvi és que el text modificat preveu ara que els vehicles sense etiqueta de les persones amb mobilitat reduïda o les que han de fer tractaments mèdics periòdics i les malalties que condicionen l’ús del transport públic puguin accedir a la ZBE.

La segona tinenta d’alcaldia, Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que les prop de 1.800 al·legacions rebudes de més d’un centenar de persones físiques o jurídiques, entitats i grups, posen de manifest que cal “més acompanyament” d’administracions superiors.

En aquest sentit, la regidora ha demanat mesures com ara acabar la Línia 9 o tenir unes Rodalies que funcionin millor. A més, també ha expressat que des del govern municipal esperen que tant el port com l’aeroport presentin les seves pròpies zones de baixes emissions.

Calendari

Des del govern de Barcelona asseguren que s’arriba als darrers passos de l’aprovació, ja que la votació d’aquest dimarts en comissió permetrà portar la mesura al ple de desembre. “Tenim els vots suficients perquè vagi al plenari del 20 de desembre i desenvolupar allà l’aprovació definitiva”, ha explicat Sanz, anunciant que compten amb els vots d’ERC i Barcelona pel Canvi. En tot cas, ha dit, el que volen des del govern és que al ple de desembre el suport sigui “encara més ampli”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona