Societat

Societat

Les Vetlladores d’Olot

Les religioses de Sant Josep celebren el cinquantenari de la inauguració de la residència Santa Maria del Tura

La capital garrotxina va ser el primer lloc on es va expandir la congregació, creada per Maria Gay a Girona

Les monges de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona són a Olot des del 1885 –es van establir primer i d’acord amb l’Ajuntament a l’edifici de l’Hospici i, posteriorment, en un edifici de la desapareguda placeta de Sant Francesc–, però ara fa cinquanta anys que van obrir la clínica Nostra Senyora del Tura, ara residència Santa Maria del Tura per a la gent gran. L’atenció a les persones és l’objectiu central de la congregació creada per la gironina Maria Gay, que té una tradició a Olot de més de 130 anys, on té presència documentada dues dècades després de la seva creació a la ciutat de Girona. L’edifici, que va rebre el nom de la Verge del Tura per recordar que Gay va prendre l’hàbit al santuari olotí dedicat a aquesta advocació mariana, es va construir on hi havia hagut les populars Boleres Arau, un immoble on també hi havia una pista poliesportiva.

L’edifici va encabir la llar d’infants que donava servei a les treballadores de les indústries tèxtils, ja oberta quan estaven a la seu de Sant Francesc, i, posteriorment i a proposta d’un grup d’olotines, van posar en marxa un servei d’atenció a la gent gran. Ja al nou edifici, es va obrir una clínica, a part de la residència de les religioses i d’una capella. La clínica es va tancar el 1982 i les instal·lacions es van adaptar a l’atenció geriàtrica. La llar d’infants es va tancar el 1992.

En l’actualitat, la residència Santa Maria del Tura continua sent des de la seva fundació una institució privada sense ànim de lucre, que ofereix places públiques i privades de residència. És un centre col·laborador del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

L’efemèride s’ha commemorat amb l’edició d’un llibre que recull la història del cinquantenari de la residència i amb diversos actes que, amb el lema 50 anys vetllant per les persones, com sempre, s’ha repartit al llarg de diversos mesos. Així, residents, voluntaris, treballadors i extreballadors han participat en una missa solemne, en àpats festius, en concerts, balls, conferències, etc.

La superiora de la comunitat a Olot, Fidela Alonso, ha remarcat que la residència del Tura és especial per a la congregació perquè va ser la primera que la comunitat va construir després de la mort de la fundadora de les Vetlladores. I la directora de la residència, Montserrat Valdayo, ha remarcat la voluntat que tenen d’adaptar el servei que ofereixen a les noves realitats i necessitats de la societat. L’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona vetlla, en l’actualitat, per persones a tretze països d’arreu del món repartits en tres continents. El juny d’aquest any celebrarà el cent cinquantè aniversari. A part de l’aniversari de la residència del Tura, l’institut també celebra els 50 anys de la inauguració de la clínica Casa di Cura Pio XI a Roma, els 50 anys de la inauguració de part de la Clínica Nuestra Señora de los Remedios a Cali, els 40 anys de presència a Nyarusange i els 30 anys de la fundació a Aguablanca, també a Cali.

134
anys
de presència a la capital garrotxina acumulen les monges de l’Institut de Religioses Sant Josep de Girona, primer a l’edifici de l’Hospici i, abans de la seva ubicació actual al passeig Bisbe Guillamet, a la placeta de Sant Francesc, ara ja desapareguda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona
SOCIETAT

Creen la comissió del Pacte per la Ronda de Dalt que decidirà els usos en el tram cobert

barcelona
Societat

Mor el periodista José Antonio Sorolla

Renovaran sis depuradores i col·lectors a tres urbanitzacions

TERRASSA
MEDI AMBIENT

Comencen les actuacions prèvies per a la restauració ambiental del meandre de Flix

FLIX
trànsit

L’enxampen a 195 km/h en una carretera limitada a 90

Ciutadilla