Societat

Aïllament social i pobresa energètica

Una llar on fa fred o en la qual la factura de la llum obliga a moure’s gairebé a la penombra no és un lloc apte per rebre-hi visites

La pobresa energètica és un concepte que es va començar a utilitzar els anys noranta al Regne Unit. El recent estudi Foessa presentat per Càritas i la documentació publicada per l’entitat durant els darrers mesos s’hi refereixen molts de cops. Segons la definició a l’Estratègia Nacional Contra la Pobresa Energètica 2019-2024, es tracta de “la situació d’una llar en la qual no poden veure satisfetes les necessitats bàsiques de subministraments d’energia com a conseqüència d’un nivell d’ingressos insuficient i que, en el seu cas, pot veure’s agreujada perquè disposen d’un habitatge ineficient en energia”.

Quines són les conseqüències de tot això? En paraules de Daniel Rodríguez de Blas, la primera i més evident conseqüència és l’estat de salut. El percentatge de persones que perceben el seu estat de salut com a dolent és més del doble entre les que no aconsegueixen mantenir una temperatura adequada que entre aquells que experimenten una sensació de confort tèrmic. Un fràgil estat de salut que no serà cap ajuda per sortir d’aquest context de pobresa i que incidirà en la perpetuació d’aquestes situacions.

L’elevat cost de les factures d’energia –recordem la desigual evolució entre preus de l’energia i ingressos familiars– ha portat a un sobreendeutament de les llars difícilment sostenible, segons l’estudi Foessa. Entre les famílies que estan assumint una despesa desproporcionada en la factura energètica, gairebé sis de cada deu s’han vist obligades, a més, a reduir despeses en vestit i calçat i més de dues de cada deu recorren a estalvis per a les despeses quotidianes.

Una llar on fa fred o en la qual la factura de la llum obliga a moure’s gairebé a la penombra no és un lloc apte per rebre-hi visites, un fet que acaba generant situacions d’aïllament social.

Si la pobresa energètica priva a les persones de la calor i del confort mínim, l’aïllament allunya la calor humana i, amb això, una de les millors vies per trencar el cercle viciós de la pobresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona