Societat

Els immigrants tripliquen el risc d’exclusió tot i treballar

L’informe presentat per les entitats socials alerta que el 54% dels qui provenen de països no comunitaris són pobres

Un 40% tenen feina però més de la meitat guanya menys de 1.000 euros

Ser migrant multiplica per tres la possibilitat de patir pobresa i risc d’exclusió social. Així ho constata l’informe presentat ahir per la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social, l’ECAS, que assenyala com la taxa de pobresa es dispara entre la població migrada provinent de països extracomunitaris que és del 52,4% respecte el 18,1% de la població nascuda a l’Estat espanyol o el 19,5% dels qui neixen a països de la Unió Europea. Si la persona immigrant és una dona la situació encara empitjora i el risc d’exclusió supera el 57%. “S’ha de potenciar la educació intercultural i fer polítiques més integradores”, defensava el vocal de Pobresa d’ECAS, Ferran Busquets que va reclamar una nova Llei d’estrangeria per facilitar que les persones que han hagut de marxar dels seus països s’en puguin sortir. Des de les entitats socials es reclama més suport ja que una de les conclusions de l’informe és que tot i les transferències socials que reben respecte a la població autòctona, aquests ajuts els serveixen de poc i continuen sense poder sortir-se’n. “S’han de portar canvis en la protecció social perquè es difícil que en pisos amb amuntegaments els fills puguin estudiar i desenvolupar-se a nivell personal”, explicava Busquets, que posava especial atenció a augmentar la protecció per als joves no acompanyats quan compleixen la majoria d’edat. Unes altres de les propostes que plantegen els autors de l’informe és fer complir als ajuntaments l’obligació d’empadronar les persones nouvingudes, encara que no es tinguin un domicili fix i poder accedir així a prestacions com la renda garantida.

Les xifres també constaten una discriminació laboral. Mentre la taxa d’activitat de la població estrangera és del 72%, davant el 59,7% de l’espanyola, la taxa d’atur és del 20,7% pels immigrants, respecte del 9,5%. Un 40% dels treballadors extracomunitaris tenen feina però més de la meitat cobren salaris de menys de 1.000 euros. L’autora de l’informe i investigadora social, Georgina Marín, manté que en el cas de les dones procedents de l’Àfrica, d’Àsia o de Llatinoamèrica un 40% no supera els 500 euros. “És cert que accedeixen a llocs de treball amb menys qualificació però molts no poden triar la feina i els interessa abans que res un contracte”, afegeix la responsable del Centre Residencial d’Inclusió Hort de la Vila de Sant Joan de Déu Serveis Socials, Charo Sillero. L’informe també posa en relleu que la salut de les persones migrades es va deteriorant amb el temps i quan porten deu anys la percepció és pitjor de quan van arribar. Pel que fa al nivell d’estudis, els qui obtenen l’ESO són amb un 68,2% alumnes d’origen magribí, el 55% de l’alumnat de la resta d’Àfrica, un 68,6% entre els provinents de Centre i de Sud-amèrica i un 69,3% entre els d’Àsia i Oceania, enfront de la taxa del 91,5% dels alumnes amb nacionalitat espanyola.

L’informe compara les dades que elaboren l’Idescat i l'INE amb altres indicadors laborals, d’educació i salut amb l’objectiu d’entendre com viu la població migrada.

Pla d’inserció laboral per a estrangers al sector agrari

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va signar un conveni amb la Unió de Pagesos amb la voluntat de fomentar la formació i la contractació de personal en el sector agrari. El programa, que tindrà un any de durada, s’adreça a persones que busquen treballar en el sector agrari, tot i no tenir formació. L’objectiu és facilitar-los les competències necessàries perquè s’hi puguin dedicar. D’aquesta manera, segons va destacar el conseller Chakir El Homrani, es dona “resposta a les necessitats del sector” a la vegada que s’ofereix “suport i una sortida a persones vulnerables”. El programa també està pensat perquè persones d’origen estranger que tenen dificultats per trobar feina i que tenen experiència en tasques agrícoles, puguin integrar-se al mercat laboral. En aquest sentit, El Homrani va exigir que es “es flexibilitzi la normativa per aconseguir que les persones migrades que viuen al nostre país pugUin aconseguir el permís de treball”.

El programa, que estarà dotat d’un pressupost de 160.000 d’euros, a través del Servei Públic d’Ocupació, habilitarà un punt d’orientació a cada demarcació amb una persona orientadora que dissenyarà un itinerari personal d’inserció a cada persona interessada. Paral·lelament, s’organitzaran nou sessions formatives, de 25 hores cadascuna, per tal de donar resposta a les necessitats formatives de les persones que es beneficiïn del pla. Unió de Pagesos serà l’encarregada d’executar les actuacions d’orientació i formació i, un cop finalitzat el procés, el sindicat agrari haurà d’acreditar la inserció de les persones que hagi format.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp