Societat

Girona, en alerta pel risc de desbordament de l’Onyar

El cabal del riu es va disparar per la intensa pluja de la nit de dilluns a dimarts i podria sobreeixir amb les previstes avui

Preocupació també al Baix Empordà pel Daró i a la Selva pel riu Tordera

Situació d’emergència al centre de la ciutat de Girona pel risc de desbordament del riu Onyar, un fet que no ha passat des de fa 50 anys. La intensa i contínua pluja que va caure la nit de dilluns a dimarts a la ciutat –75 litres per metre quadrat entre mitjanit i les vuit del matí– va fer que el cabal del riu Onyar que travessa la ciutat passés de 2 metres cúbics per segon a un màxim de 536,478 ahir a tres quarts de nou del matí. El llindar que els estudis fixen perquè el riu sobreïxi és de 600 m³/s.

Tot i que de seguida el cabal va començar a baixar –abans de les dotze del migdia ja estava per sota de 450; a mitja tarda, per sota de 300, i al vespre al voltant de 200–, el comitè d’emergències de l’Ajuntament de Girona va activar la fase d’emergència del pla de protecció civil municipal sobretot per la previsió de nous episodis de pluja a partir d’aquesta nit passada i durant tot el dia d’avui. “El que ha passat fins ara ha passat en altres ocasions, però es preveu que pugui anar a pitjor”, va explicar a mig matí l’alcaldessa, Marta Madrenas, que va voler fer una crida a la calma i la precaució.

Dispositiu especial

L’alcaldessa també va anunciar la posada en marxa d’un dispositiu especial conjunt entre la Policia Municipal i Protecció Civil per avisar els habitatges i comerços de la zona de més risc. En concret, es van visitar 154 immobles de planta baixa en dos dels barris més cèntrics de la ciutat: Vista Alegre-Carme i el Barri Vell-Mercadal. La intenció, a més d’informar els veïns de la situació, era detectar casos de persones amb problemes de mobilitat. “Com que el desbordament no es pot evitar si hi ha més pluges, el que hem de fer és assegurar-nos d’evitar qualsevol dany personal i minimitzar al màxim qualsevol dany tant en propietats privades com de domini públic”, va assenyalar Madrenas. Alguns veïns i comerciants tant del carrer del Carme com del Barri Vell van emprendre ahir mesures de protecció posant barreres a fora per evitar el pas de l’aigua cap a l’interior. A més, el consistori va decidir tancar tots els equipaments municipals a partir de les vuit del vespre.

L’Onyar sí que es va desbordar en altres punts abans del seu pas per Girona, com ara Fornells, i també a l’entrada a la ciutat, a la Creueta, on va inundar el camp de futbol. A l’àrea urbana gironina també es va inundar el sector sud de Salt.

Risc del Daró

També hi ha preocupació a la Bisbal d’Empordà amb el riu Daró, que ahir cap a les cinc de la matinada va assolir un pic de 430,4 metres cúbics per segon, segons informa Emili Agulló. Malgrat això, després d’aquesta punta de gairebé quatre metres d’altura (sobreïx a partir dels quatre i mig), el nivell del curs va tornar a davallar progressivament i a la tarda, per l’absència de precipitacions diürnes, es va reduir a una desena part, tot i que massa tard per evitar el desbordament a Gualta, on va deixar camps agrícoles i el tram més baix de la GI-643 inundats.

La Bisbal, a més, viu alhora un altre problema: desenes de veïns estaven ahir sense aigua a causa d’una avaria en una canonada pel temporal.

Al Baix Empordà també hi ha preocupació a la zona del Baix Ter. A primera hora del matí es va superar el màxim nivell d’alerta a Colomers, una situació que es va mantenir tot el dia, mentre que a Torroella s’hi estava cada cop més a prop ja que el cabal va anar creixent al llarg de tot el dia.

Desallotjats a Hostalric

També sobrepassava el nivell d’alerta el riu Tordera a l’estació de Fogars de la Selva, amb 50 m³/s, així com a l’estació de la Llavina, amb 10 m³/s –informa Jordi Ferrer–, cosa que va fer que es recomanés evitar els accessos a la llera del riu, guals, encreuaments a nivell i punts baixos en diversos municipis de la conca de la Tordera. La policia local d’Hostalric va desallotjar a última hora de la tarda una quarantena de persones d’habitatges propers al riu, al carrer Ravalet, “a causa de l’augment del cabal de la Tordera, que està previst que es dupliqui al llarg de les pròximes hores”. Les va traslladar al centre cultural Serafí Pitarra, on van ser ateses per la Creu Roja i l’Ajuntament.

Al Pla de l’Estany, les afectacions es van concentrar a Cornellà del Terri, on el riu Terri i la riera de Matamors van sortir de mare a Borgonyà i Ravós, informa Ramon Estéban.

D’altra banda, Protecció Civil va demanar precaució a la zona del Vallès Oriental perquè hi havia cabals molt elevats dels rius Congost i Besòs.

LES XIFRES

536
m³/s
va ser el cabal màxim assolit ahir pel riu Onyar al pas per Girona. Es desborda a partir de 600.
430,4
m³/s
va ser el cabal màxim d’ahir del Daró a la Bisbal. Va arribar a 4 metres d’altura i es desborda a 4,5.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alimentació

Aliments innovadors amb proteïnes, premis Innoval

L’Hospitalet de Llobregat
GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ