Societat

Ferida oberta al delta de l’Ebre

Les destrosses causades pel temporal sobrepassen les afectacions a la collita d’arròs, afecten diversos sectors i suposen una amenaça per al delicat equilibri ecològic del parc natural

A la badia del Fangar i a tota la zona compresa entre l’Ampolla i Deltebre s’hi concentren la majoria dels estralls causats per la força del mar

Els danys són generals i afecten diversos sectors, des de l’agricultura i la pesca fins a la restauració

La llum del dia va confirmar, ahir, els negres presagis que havia deixat el violent temporal que va pentinar el delta de l’Ebre durant la tarda i la nit de dimarts: la destrucció és majúscula. Platges arrasades, centenars d’hectàrees inundades, passejos marítims destrossats, esllavissades, carreteres tallades, piles de restes vegetals i muntanyes de fang i sorra. Danys visibles arreu i amb unes conseqüències difícils de calcular, perquè els efectes de la borrasca Glòria comprometen el delicat equilibri ecològic que hi ha al Delta, la zona d’aiguamolls més important de Catalunya i la segona de tota la península Ibèrica pel que fa a riquesa natural i diversitat d’espècies, només darrere del parc de Doñana.

La força de l’onatge va portar l’aigua salada fins a tres quilòmetres terra endins i la superfície d’arrossars afectats s’enfila fins a les 3.000 hectàrees. Unió de Pagesos ja ha alertat dels “greus perjudicis” per a la collita, i ha avançat que el dany no serà puntual sinó que afectarà “les properes campanyes”. La principal preocupació que tenen ara els arrossaires és esbandir la sal de les seves finques per evitar que s’infiltri en la terra i n’afecti la fertilitat. Tot el marge esquerre, des de l’Ampolla fins a Deltebre, és una gran bassa, on costa distingir-hi marges i camins. L’aigua del mar ha penetrat terra endins aprofitant els recs i canals que, habitualment, són usats per drenar i canalitzar l’aigua de reg. Les bombes que haurien d’ajudar ara a extreure l’excés d’aigua han quedat inutilitzades. Però el del delta de l’Ebre no és, només, un dany per als arrossars, és una patacada mediambiental.

El municipi de l’Ampolla s’autobateja com “la porta del Delta”. Una part del poble va quedar inundada el cap de setmana de Reis degut al trencament d’una canonada del Consorci d’Aigües de Tarragona i, només tres setmanes més tard, l’aigua va tornar a apoderar-se de places i carrers. Aquest cop, era aigua de mar.

El lloc on es feia més evident la magnitud de la destrossa era al passeig de l’Arenal, molt malmès per la força de l’onatge. Sobre l’asfalt, a la part més propera a l’antiga discoteca Mediterrània, van aparèixer morts diversos exemplars de tonyina roja. Alguns veïns de la zona es van dedicar a escorxar els peixos per aprofitar-ne les parts més comestibles. L’empresa Balfegó té una granja marina de tonyines a l’Ametlla de Mar, poble veí de l’Ampolla, i la hipòtesi més probable, confirmada per la mateixa empresa, és que les onades trenquessin les gàbies i les tonyines fossin arrossegades.

El sector de la pesca és un dels que han quedat fortament afectats pels efectes del temporal. “Ens ho ha trencat tot”, va lamentar el patró major de la Confraria de l’Ampolla, Josep Molina.

La ruta des de l’Ampolla fins a Deltebre a través dels arrossars era complicada, ahir, ja que hi havia carreteres tallades. L’aigua ho dominava tot. A Deltebre el temporal va causar talls de subministrament elèctric, més de 8.000 persones van quedar sense llum, i el CAP continuava sense línia telefònica ahir al matí. A la zona de la desembocadura, el riu baixava ample i de color terròs, i al popular restaurant Casa Nuri es comentaven els estralls que havia causat la força de l’onatge. Les quatre embarcacions que hi acostuma a haver amarrades davant del restaurant van haver de ser desplaçades riu endins per evitar que la força del mar les fes bolcar.

El restaurant Vascos, de la platja de la Marquesa, també en terme de Deltebre, és conegut per la situació de vulnerabilitat en què l’ha deixat la regressió del Delta. La seva situació privilegiada, a tocar del mar, l’ha convertit al mateix temps en un dels principals damnificats per l’empenta de l’onatge. La seva propietària, Maria Cinta Otamendi, explicava a l’ACN que “la impotència i la ràbia és brutal”, i feia un crit d’alerta reclamant el suport i les ajudes dels representants polítics: “Si ara no fan res, nosaltres ens negarem d’aigua i el Delta s’acabarà”, va assegurar. La platja de la Marquesa pràcticament ha desaparegut i els arrossars propers s’han cobert d’aigua de mar.

L’afectació del temporal a tota la zona més propera a la punta del Fangar és devastadora. Ahir, quan ja havien passat les hores més crítiques de la borrasca, les onades encara ocupaven un espai on, fins tot just fa quatre dies, hi havia una platja. Al costat del restaurant Vascos, un grup d’operaris amb màquines excavadores miraven de condicionar un camí paral·lel al mar que havia quedat del tot desdibuixat.

Maria Cinta Otamendi explicava que l’estructura del restaurant ha aguantat, igual com ja ho havia fet altres vegades. Tanmateix reconeixia que el negoci “és un pou de sentiments”. De fet, ella és la màxima exponent de la tercera generació d’un establiment construït fa seixanta anys. Amb tot, es mostra optimista: “Si no passa res més, amb la força de tothom i si els desperfectes es poden arreglar, obrirem per Setmana Santa”, va vaticinar.

Les muscleres del Fangar també van quedar fortament afectades per la força de l’onatge. La Federació de Productors de Mol·luscos del Delta (Fepromodel) calcula que el 95% de les muscleres que hi tenia instal·lades han quedat malmeses.

Pèrdues de futur.
El mar va engolir grans extensions de terra, però a la pèrdua física de superfície de terreny s’hi suma la preocupació pel futur del conreu de l’arròs. Perilla la collita d’aquesta pròxima campanya i la de les temporades següents. Primer caldrà drenar tota l’aigua acumulada i valorar les afectacions. Per poder treure l’aigua salada calen les estacions de bombament, inutilitzades aquests dies per culpa de la crescuda del mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona