Societat

El govern ordena el confinament als municipis del baix Ter

Interior recomana als residents a zones inundables de 27 poblacions que no passin la nit a les plantes inferiors dels edificis

La previsió de noves pluges obre un “escenari de possible desbordament” del riu

El govern ha recomanat aquest dimecres el confinament dels veïns de les poblacions situades a les conques dels rius Ter i Onyar. Davant un eventual desbordament, Interior ha demanat als residents a zones inundables que evitin quedar-se a les plantes baixes i passin la nit a pisos superiors.

El president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el de Territori, Damià Calvet, han anunciat aquesta nit després de la reunió de Consell Assessor del pla Inuncat les mesures preventives davant la previsió de noves pluges a les capçaleres d’uns rius que ja baixen plens.

Buch ha explicat que es treballa sobre “un escenari de possible desbordament”, especialment del riu Ter, a la zona situada sota els embassaments del Sau i Susqueda. És per això que, “de manera preventiva”, ha recomanat a “la gent que visqui en una zona inundable propera al riu Ter que pugi a la primera planta”. Si no es considera viable o segur passar la nit en plantes superiors, els municipis habilitaran un punt d’acollida en zona segura. A la resta de la població dels municipis de la conca s’ha aconsellat el confinament a casa “fins demà al matí”.

Buch ha dit que el missatge és “preventiu” per evitar haver de fer el desallotjament de matinada “quan el riu estigui molt crescut”.

La recomanació s’adreça a la població dels municipis d’Amer, Anglès, Bescanó, Bordils, Celrà, Cervià de Ter, Colomers, Foixà, Flaçà, Girona, Gualta, Jafre, Osor, Salt, Sant Gregori, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, Sant Julià de Ramis, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Sarrià de Ter, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, Verges, Cellera de Ter i Tallada d’Empordà.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que les previsions meteorològiques per a les properes hores indiquen “intensitat i acumulació de pluja”. “És una situació excepcional que afectarà el Pirineu Oriental, la serralada transversal i el Montseny”, ha afegit.

Calvet ha destacat que el cabal a l’entrada de l’embassament de Sau ha estat “excepcional”, ja que arribat a entrar cabals de 1270 metres cúblics per segon (m3/s). “Això és molta aigua, molta més de la que porta normalment el riu”, ha dit. Tot i que aquesta tarda s’ha augmentat el cabal de sortida de Susqueda aprofitant la treva de la pluja, al vespre el resguard aconseguit s’ha reduït i ja estava als 15 hm3. “És un resguard petit pel que teòricament ha de venir”, ha alertat. Per això s’han iniciat maniobres de desembassament, el que ha incrementat el cabal del riu Ter fins els 900 o 1000 m3 per segon.

El president, Quim Torra, que ha comparegut amb els consellers Buch i Calvet, ha destacat que s’han hagut de prendre “mesures excepcionals” i ha demanat “serenitat”, “confiança” i “seguir les recomanacions dels serveis d’emergències” a la població.

Evitar creuar el Llobregat

El Riu Llobregat “també està afectat” i per això també s’ha recomanat evitar “de forma preventiva” els accessos a tots els creuaments a nivell i punts baixos en diversos municipis. Buch ha detallat que es tracta de Castellbisbal, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Corbera de Llobregat, El Papiol, Pallejà, Molins de Rei, El Papiol, Pallejà, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona i el Prat de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona