Societat

MIGUEL PERLADO

PUBLICA ’CAPTADOS!. TODO LO QUE DEBES SABER SOBRE LAS SECTAS’ (ARIEL)

“Les sectes han entrat en grups de diàleg interreligiós”

“Caldria que les institucions, també les religioses, donessin eines perquè la gent sabés què és allò èticament permissible i què és una desviació”

“L’Opus Dei i els Testimonis de Jehovà funcionen com a sectes”

TOT SOBRE LES SECTES
Tot el que vulgueu saber sobre les sectes (què són, com funcionen, qui és susceptible de caure sota la seva influència, el perill que comporten....) ho podeu consultar al llibre que acaba de publicar Miguel Perlado, psicòleg clínic i psicoterapeuta que fa de pèrit en els jutjats
A Catalunya pràcticament no es parla de sectes. N’hi ha?
I tant: l’Església de la Cienciologia, Brahma Kumaris, els Moon –que veneren les armes i als EUA beneeixen les seves metralladores– i algunes esglésies evangèliques, sobretot pentecostals. No són sectes per les seves creences, sinó perquè s’exigeixen una devoció acrítica a una persona, idea o objecte, hi ha nivells elevats de control sobre les persones, generen una dependència existencial sobre els seus seguidors, a qui s’aïlla mentalment i de relacions, distorsionen la doctrina...
Aquestes “sectes” que diu, a casa nostra van a les recepcions oficials, participen en la Nit de les Religions!
Els interessa molt poder-se fotografiar amb polítics i membres d’altres religions i han aconseguit estar legalitzades pel Ministeri de Justícia. Fan veure que són una entitat religiosa, però només ho són de cara enfora. A porta tancada, són i fan una altra cosa. Crec que les institucions haurien de tenir-ho en compte per donar eines perquè els practicants tinguessin clar què és allò que és èticament permissible i què és una desviació. Ho explico en el llibre: hi ha pràctiques espirituals o religioses que ajuden les persones a ser més autònomes i fan el bé i n’hi ha pràctiques que promouen una tendència patològica i nociva. Darrerament, sota el paraigües del new-age se n’emparen moltes. També les institucions religioses haurien de tenir un manual de bones pràctiques per donar indicadors, per reconèixer el que és acceptable i el que no ho és.
El que vostè diu que són sectes participen, a Catalunya, en grups de diàleg interreligiós?
Sí. Ho fan per legitimar el seu discurs. Busquen les escletxes per on introduir-se en la societat. Després, si se’ls persegueix judicialment diuen que és per les seves idees. I no és així. Hi ha moltes persones que han estat captades i han patit greus danys: expliquen que se’ls controlava, que se’ls impedia la comunicació, que els van reinterpretar tota la seva realitat, que se’ls va denigrar, humiliar... De cara enfora són molt amables.
Al seu web Educasectas.org, menciona més sectes d’aquí.
Ioga Esotèric, que ve d’Amèrica Llatina i que té molta penetració aquí, sobretot entre les dones, que fan servir per fer videoxats de caire pornogràfic. Però això sempre passa al final. Abans d’arribar a aquest punt, tot són activitats de creixement personal, tantra, ioga, etc.També tenim el Moviment Gnòstic, la branca de Samael Aun Weor. A Barcelona, funcionen en pisos i el nivell de dany que causen és potent. Fa pocs anys, predicaven la fi del món i els fidels, és clar, havien de deixar totes les seves possessions. El mateix va passar a Tarragona amb Energia Universal i Humana.
Els gurus de la secta?
El principal guany és l’ego, en el sentit que aquesta gent és algú perquè els qui els segueixen no són res, estan anul·lats. Fan com els maltractadors: jo no volia pegar-te, però ho haig de fer pel teu bé. Però sí, diners, sexe... són altres guanys.
L’Opus Dei?
Funciona com una secta: hi ha un grau de control evident, transgressions del secret de confessió... El mateix que els Testimonis de Jehovà o els Legionaris de Crist, que han generat, com bé se sap ara, molt de dolor a moltes víctimes. I Humana, que té al darrere el grup maoista Tvind, de què el líder està en recerca i captura per la Interpol. Però, mira: hi ha contenidors a tot arreu!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós