Societat

Xevi, proclamat a Santa Cristina fill predilecte

L’il·lusionista rep l’estima de més de 300 amics i veïns, que van omplir l’Espai Ridaura

Li reconeixen, a més dels 60 anys de carrera, la projecció del municipi i la pedagogia

L’il·lusionista Xavier Sala Costa, Xevi, va rebre ahir l’homenatge de veïns i amics, en un acte per culminar la seva proclamació com a fill predilecte del seu poble, Santa Cristina d’Aro. Davant de més de tres-centes persones que van deixar petit l’auditori de l’Espai Ridaura, la població es va abocar per homenatjar el seu cristinenc més universal, que alhora és el primer a rebre la distinció a més de 60 anys de carrera i la projecció que en els seus espectacles i aparicions mediàtiques sempre ha donat al municipi i la Costa Brava.

La regidora de Cultura, Tina Gorina, i l’alcaldessa, Lourdes Fuentes, van destacar aquests fets en la presentació de l’acte, després de les actuacions d’alguns companys de professió, com ara Amilkar, Antoni Casas, Enric Magoo, Faquir Kirman, Selvin, Titos o Vicente Ráfales, al vestíbul de l’auditori. El periodista Xavier Castillón va ser l’encarregat d’intentar resumir la llarga trajectòria de l’artista, “un mag de quilòmetre zero” que va trencar fronteres des de la seva primera actuació amb públic, el 8 de desembre del 1959.

Castillón en va repassar la carrera mediàtica, marcada per la fita, deu anys després, de la baixada en cotxe i a cegues del monestir de Montserrat a Barcelona, que va repetir en altres punts de la península i també a Cuba. Però tampoc no va obviar les seves facetes per fer pedagogia sobre el món del’il·lusionisme, amb publicacions i innombrables actuacions –moltes de les quals també benèfiques–. O la implicació en associacions i congressos en terres gironines per divulgar aquesta disciplina.

“Un dia inoblidable”

La data de l’acte, en la festivitat de Sant Joan Bosco, patró de l’il·lusionisme, es va triar per arrodonir l’acte. I al final, després de rebre la distinció, Xevi va agrair l’estima del seu poble. “He rebut molts guardons, però el d’avui els supera tots”, va destacar, abans de rememorar els inicis assajant trucs entre els veïns, en establiments com ara Can Barnés, “fent desaparèixer cigarretes o aparèixer mocadors”. El presentador, Josep Puigbó, però, no va aconseguir que revelés cap dels trucs, com no fan mai els bons mags.

LA DATA

8.12.1959
va actuar
per primer cop al davant de públic l’il·lusionista, sota la denominació de ‘Xevi el Mago’.

Part del seu fons, a l’arxiu local

A banda de la valuosa col·lecció sobre la història de l’il·lusionisme, l’evolució en les darreres dècades i amb un destacat mostrari d’autòmats, que es pot visitar al museu La Casa Màgica, que l’artista regenta a Santa Cristina, en l’acte d’ahir al vespre el municipi li va reconèixer també les cessions de documents, cartells d’actuacions i fotografies que formen el seu fons, compartit amb l’arxiu del municipi veí de Castell-Platja d’Aro. Entre les darreres aportacions hi ha la col·lecció de reproduccions de fotografies de Xavier Sala Costa, il·lusionista, cedida i ja inventariada després que l’Ajuntament col·laborés en l’edició del llibre Una vida màgica (2017). I també alguns documents originals sobre tota la seva carrera, com per exemple el de la consecució del rècord Guinness de conducció amb els ulls tapats del 1969.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona