Societat

Degoteig de baixes en el MWC

Reacció Les mesures de la GSMA i el suport del govern no eviten noves desercions buits Les baixes afecten el 10% de l’espai expositiu incertesa La cancel·lació no es planteja per ara, però es farà un seguiment diari

Els esforços de la GSMA i la Generalitat per garantir la normalitat en un Mobile World Congress (MWC) amenaçat pel coronavirus no han estat suficients per aturar un degoteig de baixes en la fira de telecomunicacions. Els forats que deixaran les empreses que han desistit de presentar-hi els seus productes ja equival pràcticament al 10% de l’espai expositiu. Grans empreses del sector que “de moment” sí que tenen previst assistir a la cita admeten que segueixen la situació “al minut”, deixant entreveure que la seva posició encara podria canviar en funció dels esdeveniments. Oficialment, però, el MWC no perilla i la cancel·lació o l’ajornament no és una alternativa.

La realitat, però, és que el 2019-nCoV està sotmetent la celebració del MWC a més tensió que les vagues dels taxistes o els atacs gihadistes de Barcelona. Si en els dies anteriors quatre empreses havien anunciat que no vindrien a la mostra, només ahir ho van fer cinc més. La primera va ser Sony, esgrimint també l’argument de salvaguardar la salut dels seus treballadors i clients. La firma japonesa, tot i no ser una de les capdavanteres en la venda de mòbils, disposa també d’un dels estands referencials i més grans de la fira. Tot seguit, també ho va anunciar NTT Docomo, el principal operador de telefonia del Japó, amb més de 20.000 treballadors. Tot i ser una firma desconeguda a Europa, també representa una baixa rellevant, ja que, al capdavall, la GSMA és l’associació mundial de les operadores i, per tant, NTT Docomo és el primer dels membres que es retira de la mostra que, a la vegada, organitza.

Al llarg de la tarda i fins al moment de tancar l’edició, també havien cancel·lat la seva assistència l’alemanya Gigaset (abans Siemens) i dos fabricants de mòbils d’origen xinès: Umidigi i Ulefone. Totes dues marques van al·legar motius de seguretat, però no queda clar fins a quin punt les restrictives mesures de seguretat imposades diumenge a la nit per la GSMA els podrien haver impedit assistir al MWC. En canvi, altres firmes xineses com Huawei (principal expositor de la fira), Xiaomi i TCL, (l’antiga Alcatel i fins fa poc fabricant dels dispositius BlackBerry) mantenen la presència en la fira i el compromís que hi duran personal que compleixi amb les exigències imposades pels organitzadors.

Buits per omplir

Les baixes confirmades, tot i no ser crítiques, deixaran uns forats importants en l’espai expositiu que, a hores d’ara, encara no està clar com s’ocuparà. Segons un càlcul elaborat a partir dels plànols tècnics d’ocupació d’espais al MWC, les empreses que ja han descartat assistir-hi enguany tenien assignat un espai de prop del 10% del total. Ericsson, segon proveïdor mundial de xarxes de telecomunicacions com el 5G, amb uns 6.100 m², és la companyia que més superfície ocuparia i la baixa més notable fins ara. Al darrere hi vindrien Sony, amb gairebé 2.000 m²; LG, amb uns 1.600 m², i la resta de firmes fins a aconseguir un total d’uns 12.000 m². La superfície expositiva del MWC és de 120.000 m².

Tot i la magnitud de l’enrenou, la GSMA va mantenir ahir la política de silenci general. Des de l’organització, però, es dona per fet que no es mantindrà el nivell d’assistència dels darrers anys. La direcció del congrés manté reunions diàries a nivell tècnic i polític amb les diferents administracions del país, que insisteixen a transmetre que la situació està controlada i que la col·laboració és total. Aquests missatges, la GSMA els recull en els comunicats que després difon als visitants per frenar la por a visitar al congrés.

Ahir el torn li va tocar al conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró: “A Catalunya ara no hi ha cap cas de coronavirus i estem preparats no només per organitzar el MWC, sinó també per prevenir, detectar i actuar en cas que hi hagués qualsevol possible sospita o incident i poder celebrar el congrés amb totals garanties sanitàries”, va dir ahir. Des de l’Ajuntament de Barcelona, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va insistir que “no es preveu cap altre escenari que no sigui la normal celebració del MWC”.

Torra truca a Hoffman

La implicació arriba a tal punt que fins i tot el president de la Generalitat, Quim Torra, va trucar al conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, per mostrar-li el màxim compromís i la disponibilitat del govern per facilitar un correcte transcurs del congrés.

9
empreses
han renunciat, de moment, a assistir al MWC, que n’espera unes 2.400.
12.000
metres quadrats
haurien ocupat, aproximadament, les firmes que han cancel·lat la seva presència.

Directius xinesos en quarantena

La decisió de vetar l’accés al MWC als ciutadans xinesos que no acreditin haver estat un mínim de 14 dies fora del seu país és, a la pràctica, gairebé un vet als entre 5.000 i 6.000 visitants que cada any arriben al congrés des de la Xina. Amb el poc marge que deixava el calculat comunicat de la GSMA, els congressistes xinesos que volguessin assistir a la cita barcelonina havien de fer les maletes ahir i marxar un parell de setmanes lluny del seu país abans de l’inici de la fira. Avui ja és massa tard per complir amb la quarantena. El poc temps de reacció i les restriccions imposades amb els vols i els visats complicaven la logística per complir amb aquesta mesura preventiva, però això no impossibilitarà que molts directius xinesos puguin ser al MWC. El fet que l’esclat del virus coincidís amb la festivitat de l’Any Nou xinès va fer que molts fossin de vacances lluny del país en aquell moment. Les mesures del govern xinès d’endarrerir la tornada a la feina, primer, i de fomentar el teletreball, després, han fet que, a la pràctica, molts d’ells ja estiguin complint amb la quarantena de fa temps. Tant Xiaomi com Huawei van confirmar ahir que aquests treballadors han anat visitant diferents mercats d’Europa i alguns ja són a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona