Societat

Girona planifica la neteja carrer a carrer i introdueix l’ús d’aigua

El nou contracte de neteja viària fixarà a partir de finals d’any quatre freqüències de pas en funció del grau de brutícia de cada carrer

Es faran servir sistemes amb aigua i hi haurà més disponibilitat d’acció immediata

A més de factors objectius, també es té en compte la visió dels veïns
També s’inclou en aquest contracte la neteja de parcs, places i jardins

Una determinació carrer a carrer de la intensitat de neteja que cal en funció del grau de brutícia que s’hi ha detectat seguint criteris objectius i subjectius i la incorporació de sistemes de neteja intensiva amb aigua, incloent-hi la fregada de voreres, són dues de les principals novetats del plec de condicions tècniques amb què treballa el govern de Girona per al nou contracte de neteja viària que ha d’entrar en funcionament a finals d’any. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, van presentar ahir la proposta, que inclou també la incorporació de la neteja de les zones de parcs i jardins a aquest contracte (deixant els espais naturals al marge) i la previsió de neteges complementàries davant d’esdeveniments programats, a més de la disposició matí, tarda i caps de setmana d’una brigada d’acció immediata per a imprevistos (ara només hi és als matins). “És el salt endavant potent que necessita la ciutat i la millora serà a tots els barris”, va subratllar Madrenas, que va destacar que han “intentat resoldre” les mancances del contracte actual –que un cop més va qualificar de “molt deficient” ja que, per exemple, hi faltaven zones–, a més de fer front a les noves necessitats que no hi havia el 2011 i incorporar noves màquines i “formes de fer d’èxit” que han sorgit en aquest temps.

Carrer a carrer

L’alcaldessa va remarcar els “nous criteris organitzadors innovadors” que se seguiran, basats en un estudi “seriós, rigorós, a partir d’indicadors tècnics, i alhora sumant-hi l’expertesa del dia a dia dels veïns i dels tècnics municipals”. En aquest sentit, Terés va detallar que s’han establert quatre graus de brutícia (molt alt, alt, mitjà i baix) i que en funció de vuit paràmetres, sis d’objectius i dos de subjectius, es fixa carrer a carrer quin grau té i per tant quina intensitat de neteja necessita. Ara hi ha rutes establertes, però no un detall carrer a carrer. En concret, es determina el grau de brutícia en funció de la densitat de població, els equipaments, les activitats i comerços, les places, la jerarquia viària i l’arbrat que hi ha, però també es tenen en compte les zones de més pas, sobretot per motius turístics, i l’experiència fruit de les queixes dels veïns i control de qualitat del servei, per motius com ara l’incivisme. Així, per exemple, els carrers que necessitin una neteja més intensiva (sobretot al centre) tindran escombrada manual cada dia, escombrada mecànica a les calçades dos dies a la setmana, i a les voreres un dia a la setmana, a més d’un repàs de voreres diari. A l’extrem contrari, a les zones amb un grau baix de brutícia només hi haurà una escombrada manual amb vehicle auxiliar tres dies a la setmana, escombrada mecànica a la calçada quinzenal i escombrada mixta de vorera i calçada un dia a la setmana. Als polígons industrials la freqüència serà menor.

Neteja amb aigua

Pel que fa a la neteja amb aigua, que s’introdueix –era una de les “deficiències” del contracte actual, va dir Madrenas–, hi haurà una neteja a pressió mensual als carrers amb un grau de brutícia mitjà, alt i molt alt, mentre que als carrers amb un grau baix serà trimestral. També hi haurà diferents freqüències de neteja amb aigua a pressió mecànica tant a les calçades com a les voreres, mentre que la fregada mecànica de les voreres es farà un cop al mes només als carrers amb un grau de brutícia alt i molt alt.

Terés va subratllar que s’intentaran reactivar pous i s’estudiarà com es pot fer servir l’aigua regenerada a la depuradora per al servei per evitar el malbaratament d’aigua.

El regidor també va destacar la “millor coordinació entre empreses de neteja” per la inclusió en aquest contracte de la neteja de parcs i jardins, que ara era a part. “Proposem que sigui la mateixa empresa de neteja en tot el sòl urbanitzat, en tots els espais transitables a peu o en vehicle”.

Madrenas va destacar també que s’ampliarà “la insistència en la recollida de fulles i en l’eliminació d’herbes espontànies”. Una altra novetat que es preveu és la neteja intensiva de la calçada i els aparcaments adjacents (en aquest sentit, es preveu el desaparcament de vehicles un cop l’any per poder fer la neteja), i que l’empresa adjudicatària incorpori plans en cas de pluja, vent, neu i gel per fer front a situacions d’emergència.

LES FRASES

Serà una millora del dia a dia a tota la ciutat; se superarà un contracte deficient amb criteris rigorosos
Marta Madrenas
alcaldessa de Girona
Proposem que sigui una mateixa empresa de neteja a tot el sòl urbanitzat, incloent-hi parcs i jardins
Martí Terés
REGIDOR DE SOSTENIBILITAT DE L’AJUNTAMENT DE GIRONA

Un contracte global que suposa el 15% del pressupost municipal

L.A

A més de la premsa, el govern va presentar ahir també la seva proposta de plec de condicions tècniques per al nou contracte de neteja viària als grups de l’oposició. “La nostra voluntat és diàleg i consens. Hem volgut implicar-los des del començament perquè puguin fer les seves consideracions en un contracte que depassa aquest mandat i que, per tant, és important que tothom se’l faci seu”, va assenyalar l’alcaldessa. En aquest sentit, el regidor de Sostenibilitat va afirmar que el plec no estava tancat. Ara els grups tindran deu dies per fer-hi aportacions i després la intenció és fer un estudi econòmic sobre què costaria el contracte amb aquestes condicions i també sobre quina durada hauria de tenir.

Paral·lelament, els tècnics municipals estan treballant també en les característiques del segon gran bloc que ha de tenir el contracte: la recollida de residus. La idea és seguir el mateix procés i tenir llestes tant aquestes dues parts com la de gestió de deixalleries municipals cap a la tardor per treure-ho a concurs.

“Es tracta d’un contracte global d’uns setze milions d’euros, que és el 15% del pressupost”, va destacar Madrenas per posar en relleu la importància d’un contracte que té “especial incidència en el dia a dia de la ciutadania, en la sensació de seguretat i en la imatge de la ciutat”. Terés, que va precisar que l’apartat de neteja viària ha suposat aquest any una partida de 7,6 milions, va assenyalar que la intenció és “moure’s en xifres similars”, tot i l’augment de serveis que es preveu. “L’objectiu és un equilibri entre les millores i l’optimització dels recursos”, va assenyalar. Madrenas, però, va subratllar que això serà fruit del diàleg amb l’oposició: “Això haurà de repercutir en el pressupost del 2021, allà veurem el compromís dels grups amb la neteja.”

Mixta, pública o privada

També s’haurà d’estudiar més endavant quan tots els apartats del contracte siguin clars quin tipus de gestió és el millor. Madrenas va voler deixar clar que “això no ho decidirà cap polític” sinó que serà un estudi el que determinarà quina és la millor fórmula –el manteniment de la gestió mixta actual, un servei 100% públic o la delegació de la gestió en una empresa privada– pels plecs que s’hagin decidit.

La previsió és que el nou contracte de la neteja (incloent-hi la part viària i la recollida de residus) es tregui a concurs a la tardor. El govern va prorrogar l’actual contracte a Girona + Neta fins al 31 d’octubre. Si no està llest el nou servei en aquesta data es pot allargar l’ actual durant algunes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona