Societat

El testament vital, el pas previ al dret a una mort digna

El document de voluntats anticipades permet renunciar a tractaments que prolonguin la vida artificialment

La societat catalana fa temps que està sensibilitzada amb la necessitat de donar llibertat de decisió en el final de la vida de les persones. Concretament, a Catalunya, més del 80% de la població està d’acord amb la despenalització de l’eutanàsia, fins i tot un 66% dels votants del Partit Popular, segons un sondeig que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va fer l’any 2016.

No és d’estranyar, doncs, que el Parlament de Catalunya fos el primer de l’Estat a aprovar –per unanimitat– la creació d’un testament vital que permet als pacients decidir si volien o no ser mantinguts en vida artificialment, de manera anticipada. Aquest és encara el sistema vigent a Catalunya, anomenat també document de voluntats anticipades, que dota el pacient de la capacitat de renunciar a les mesures de suport vital, és a dir, als procediments que reprodueixen de manera artificial les funcions vitals bàsiques que els pacients ja no poden realitzar per ells mateixos, com ara la ventilació mecànica, l’alimentació i la hidratació artificials, la diàlisi, la reanimació cardiopulmonar i l’administració de medicació per evitar infeccions. A més, es poden sol·licitar les cures pal·liatives, que són tractaments enfocats a millorar la qualitat de vida del pacient, i no a guarir-la. Aquests tractaments tenen per objectiu fugir de l’obstinació terapèutica i evitar actuacions fútils que no aporten benefici al benestar del pacient.

També va ser el Parlament de Catalunya el que en dues ocasions va enviar al Congrés dels Diputats una petició per modificar el Codi Penal i despenalitzar l’eutanàsia, el maig del 2018 i el juny del 2019, però les dues van decaure. Actualment, al Parlament hi ha un grup de treball centrat en l’eutanàsia i el suïcidi assistit en què s’estan esbossant les pautes i els protocols de l’aplicació de la llei a Catalunya, en cas que s’aprovi. De moment, els diversos grups parlamentaris coincideixen a indicar que hi ha “una bona predisposició” de tots els partits.

LA DATA

25.10.00
Dia en què s’aprova la llei
de regulació de l’autonomia del pacient que inclou el document de voluntats anticipades

LA FRASE

La proposta del Parlament és en un calaix, ens agradaria que s’hagués tramitat conjuntament
Gemma Espigares
Diputada d’erc al parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona