Societat

Fundesplai ampliarà les instal·lacions del Prat

Es construirà un espai multifuncional i un centre de formació, i a l’alberg s’incrementarà el nombre de places

Un parc públic de 17.000 metres quadrats recrearà els hàbitats del delta del Llobregat i tindrà un ús divulgatiu

Fa 15 anys, l’espai que avui ocupa la Federació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) era un dels llocs més socialment complicats de l’àrea metropolitana de Barcelona. Hi havia les conegudes 801 viviendas, que es van enderrocar en la setena i última fase de remodelació de Sant Cosme. L’Ajuntament del Prat va cedir el solar buit a Fundesplai perquè hi edifiqués la seva seu central seguint la política d’acostar a Sant Cosme equipaments centrals per obrir el barri a la ciutat. L’objectiu era trencar la imatge de barri associat a l’estigma de la droga, i s’hi van instal·lar serveis com la comissaria dels Mossos i els jutjats. Com a part d’aquesta política es va afavorir la instal·lació de la seu central de Fundesplai, que va obrir les portes el 2007.

Tretze anys més tard, l’edifici actual, de 13.500 m², ha quedat petit. El que fa 50 anys era un esplai que atenia 50 nens al barri hospitalenc de Bellvitge és avui una fundació amb més de 6.000 treballadors i 1.500 voluntaris que desenvolupen programes que arriben a més de 100.000 persones. “Necessitem ampliar les instal·lacions”, assenyala la vicepresidenta de Fundesplai, Anna Romeu. I l’oportunitat va sorgir amb unes parcel·les propietat de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) adjacents a l’edifici que la fundació ocupa al carrer del Riu Anoia. Es tracta d’uns solars que fa 26 anys que estan en desús, després que s’hi hagin descartat diferents usos. Fundesplai va plantejar a l’Incasòl i a l’Ajuntament del Prat una ampliació de les instal·lacions que inclou la creació d’un espai multifuncional de 4.300 m², un centre de formació de 1.400 m² i un parc públic de 17.000 m² que recrearà els espais naturals de delta del Llobregat, molt proper a la fundació. A més, es destinaran 5.300 m² a l’ampliació de l’alberg, que ara té 74 habitacions i en tindrà 50 més. Ahir es va posar la primera pedra de les noves instal·lacions, que està previst que estiguin acabades l’octubre del 2021.

El centre de formació tindrà 14 aules, oficines, sales per al professorat i una àgora de forma oval amb capacitat per a 100 persones. Serviran per continuar la formació de lleure i de capacitació professional que ja fa Fundesplai. Però s’hi introduirà un nou concepte: els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, amb què la fundació vol col·laborar impartint classes per sensibilitzar-ne la ciutadania. “Amb les noves instal·lacions volem donar més servei als nens i joves i contribuir a conservar el planeta”, assenyala Romeu. El parc serà un espai singular, obert a la població i gestionat per monitors perquè funcioni com a espai d’aprenentatge. Als 17.000 m

2
s’hi simularan els diferents espais naturals del delta: les llacunes, la platja, el riu...“Un espai on es podrà passejar, jugar i experimentar lúdicament”, segons la vicepresidenta de Fundesplai.

Una altra peça de l’ampliació serà l’espai multifuncional, un equipament independent que permetrà grans afluències de públic i que tant pot servir per fer un gran sopar com per practicar esport a cobert, una possibilitat que les actuals instal·lacions no permeten. Hi haurà un soterrani amb sales i magatzem, una planta baixa amb bar i pista per a activitats esportives i socials i una primera planta amb grades perimetrals. Finalment, l’ampliació de l’alberg permetrà arribar a 124 habitacions i engrandir la capacitat de finançament de la fundació. El nou projecte té un cost de prop de 18 milions d’euros, que inclou la compra de les parcel·les. En aquesta ocasió no hi ha hagut cessió gratuïta i Fundesplai ha signat un crèdit amb l’Institut Català de Finances i Triodos Bank pel 75% del cost de l’ampliació. L’activitat de l’alberg, que acull tant grups grans com viatgers forans, contribueix en bona part a sufragar l’activitat de Fundesplai. Romeu conclou, respecte a l’aposta per Sant Cosme: “És coherent amb la nostra missió i ens permet treballar en l’educació ambiental”, per la proximitat al delta, i també a les principals infraestructures de transport.

LA XIFRA

28.000
metres
quadrats se sumaran, amb l’ampliació, als 13.500 que ja té ara la seu de Fundesplai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sant Jordi de rècord a TMB amb 2,5 milions de validacions

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona
girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona