Societat

Societat

Un crit d’auxili molt sentit

Un miler de particulars i entitats donen suport als joves immigrants que des de fa una setmana estan tancats a la UdG

En quatre anys, les places en centres d’acollida gironins han passat de 101 a 380

La tancada reivindicativa a la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG que des de dilluns estan fent una trentena de joves immigrants que no tenen referents familiars aquí, i que ja són majors d’edat, ha rebut unes mil adhesions. El suport, l’han donat tant persones a títol particular com entitats, en solidaritat amb unes demandes que es resumeixen a obtenir, un cop han fet els 18 anys –i, en principi, han de deixar els centres d’acollida– permís de residència i treball, habitatge protegit de transició fins a obtenir ingressos i accés a cursos i formacions professionals. A més, reclamen que puguin viure sense discriminació racista i sense assetjament policial. La tancada, promoguda per l’Espai Antiracista Girona-Salt, és indefinida i a partir d’aquesta setmana miraran de reunir-se amb representants de l’Ajuntament de Girona, la Generalitat, l’Estat i consolats dels seus països d’origen per negociar, segons ha indicat el portaveu d’Espai Antiracista, Mostafa Shaimi. Dijous ja van rebre la visita de la directora de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, Marta Casacoberta. En aquests primers dies de tancada els nois (majoritàriament de 18 i 19 anys) fan assemblees obertes i activitats formatives i lúdiques. Per exemple, Ginestà hi ha anat a fer un petit concert.

Un flux constant

En quatre anys, l’arribada de menors no acompanyats al nostre país no ha parat i el nombre d’aquesta mainada i joves ubicats en centres de la demarcació de Girona gairebé s’ha multiplicat per quatre: de les 101 places del 2016 s’ha passat a les 380 actuals. Entre el 2017 i el 2019 –informa la Generalitat– s’han creat a les comarques gironines una quarantena de “recursos residencials”, que comprenen centres de primera acollida, pisos i residències.

La transició a l’autonomia

D’aquestes 380 places actuals als centres d’acollida, 200 corresponen a noies i nois de 16 anys o més. A banda dels adolescents i joves immigrants que hi ha als centres, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia) n’està atenent 289 més que ja són majors d’edat i no han pogut emancipar-se. Aquestes noies i nois o bé romanen als centres o bé ja gaudeixen de certa autonomia i s’integren al servei d’acompanyament que els ajuda a tenir habitatge, formació i feina. En teoria, per tant, el joves immigrants no queden desatesos, almenys fins als 21 anys.

A la pràctica, però, no sempre és així, com es demostra amb la protesta dels nois que fa una setmana que estan tancats a la UdG. Aquesta trentena de joves són dels que han estat expulsats del sistema per qüestions de disciplina i convivència (un exemple és el cas del noi que van fer fora d’un centre de Sant Gregori perquè li van trobar haixix) o perquè no segueixen el programa socioeducatiu que els imparteixen. Segons Espai Antiracista, ara mateix a Girona n’hi ha una quarantena. Els nois (i unes poques noies) en aquesta situació es busquen la vida com poden, recorrent a l’ajuda d’amics, però n’hi ha que ocupen habitatges il·legalment o, simplement, dormen al carrer i delinqueixen per sobreviure. A més de patir la mirada racista de la societat, estan patint constantment –asseguren– un assetjament policial.

Majors d’edat
Un cop han complert els 18 anys i han de deixar el centre, els joves tenen encara l’opció, fins als 21 anys, de quedar-se al mateix centre o acollir-se a programes d’acompanyament en pisos facilitats per la Generalitat. A la demarcació hi ha 289 nois i noies en aquesta situació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA