Societat

Calma belga

Bars, restaurants, discoteques, gimnasos, escoles i esglésies pengen el cartell de tancat tres setmanes pel coronavirus

Els belgues es prenen amb tranquil·litat les recomanacions del govern

La reacció interna de la Unió Europea a la pandèmia ha estat un clar reflex de la seva gestió pública de la crisi

El govern federal i les regions van aparcar les diferències i van acordar units la paralització de l’activitat

En un país gris i poc donat a la socialització al carrer com Bèlgica, el canvi de ritme pel coronavirus no es palpa tant com als alegres països del sud. L’ambient enrarit ja impregna la vida dels belgues, però es prenen amb calma l’adaptació a les restriccions imposades pel govern. Ningú diria que un virus amenaça de fer trontollar Europa a la seva emblemàtica capital aquest cap de setmana si no fos per l’ànsia de comprar menjar, pels locals tancats i perquè tothom parla del mateix.

Amb gairebé 900 persones infectades, la majoria a Flandes, i quatre persones d’edat avançada mortes pel coronavirus, aquest estat federal altament dividit s’ha avançat als països més afectats en un gir inesperat dels fets.

Després d’una setmana de confusió típica belga, el govern federal i les regions van aparcar les diferències i van acordar units la pràctica paralització de l’activitat per evitar acabar com els italians i els espanyols, amb la sanitat col·lapsada i el virus propagant-se a una velocitat vertiginosa. Fins i tot s’estan plantejant crear un executiu d’emergència de coalició entre socialistes valons i nacionalistes flamencs (històricament enemistats) per no haver d’afrontar la crisi amb un govern en funcions.

Bars, restaurants, discoteques, gimnasos, escoles i esglésies han penjat el cartell de tancat des de divendres a mitjanit fins al 3 d’abril. Totes les activitats lúdiques estan prohibides i les botigues que no siguin de queviures o farmàcies només podran obrir entre setmana. Se n’han salvat les tradicionals friteries belgues, ja que els establiments de menjar per emportar-se podran continuar oberts.

L’anunci desencadenava divendres una allau de gent als supermercats. Cues a les entrades dels pàrquings. Cues als caixers. Lleixes completament buides on hi hauria d’haver pasta, paper higiènic i menjar per a nens. “La gent està reaccionant amb molt nerviosisme i compra tot el que pot en cas que hi hagi un tancament total en els pròxims dies”, assegura preocupada una jove advocada belga.

Una tensió que contrasta amb la resignació de les caixeres i l’aparent tranquil·litat dels qui aprofiten el darrer dia de normalitat per acomiadar-se de la vida nocturna. El popular bar Belga, a la plaça Flagey, obert pràcticament sempre, ja sigui per fer un cafè al matí, unes cerveses al migdia o copes a la nit, estava divendres a vessar de gent que celebrava la fi de la llibertat nocturna com si fos Cap d’Any.

A les dotze alguns tornaven resignats al llit, però d’altres continuaven la festa a casa. Les autoritats van haver de fer una crida a la responsabilitat. “Les festes del confinament redueixen els nostres esforços i són lamentables”, deien als joves.

Seguiment desigual

Però no només els més àvids d’emocions èbries es resistien a canviar de xip. “El primer dia d’una altra vida”, que deia dissabte el diari Le Soir, no va ser gaire diferent de la resta. Els belgues es prenen amb calma les mesures anticoronavirus (i més si fa sol).

Brussel·les es va llevar dissabte amb un cel clar espaterrant que feia irresistibles els parcs, plens de passejants i runners que ja no podien ocupar terrasses o centres esportius. Amb la perspectiva d’un mes i mig molt plàcid (les tres setmanes de tancament s’empalmaran amb dues de vacances), els ciutadans intenten treure partit a les petites oportunitats possibles per fer vida a l’aire lliure.

“Entre els belgues impera la calma excessiva per sobre de tot”, recorda un jove periodista local, que no veu gaires maldecaps entre els seus amics, més enllà de cancel·lacions de viatges, partits de futbol o aniversaris. En general, tothom opta ja pel teletreball i algunes famílies amb nens fins i tot marxen al poble per estar més tranquils.

Amb la mandra típica dels diumenges i el retorn del mal temps, ahir els carrers ja presentaven un aspecte fantasmagòric més propi del moment.

Institucions europees

La bombolla europea tampoc és immune al coronavirus. La reacció interna de la Unió Europea (UE) a la pandèmia ha estat un clar reflex de la seva gestió pública de la crisi. Com es pot demanar unitat als països si les tres institucions han anat per lliure? “El personal va entrar en psicosi sobretot en veure que l’eurocambra i el Consell Europeu prenien mesures per als seus treballadors i la Comissió Europea, no”, lamenta un treballador espanyol de l’executiu europeu.

Finalment, a partir d’avui els prop de 27.000 funcionaris i empleats de la Comissió Europea (CE) faran teletreball, excepte si tenen càrrecs crítics. També tanquen les escoles europees on estudien els seus fills.

“La gent ja s’ha quedat tranquil·la, però el repte ara serà si el sistema informàtic aguanta milers de persones treballant des de casa”, assenyalen, recordant que no saben quan tornaran a l’oficina.

27.000
funcionaris
i empleats aproximadament de la Comissió Europea (CE) faran teletreball, excepte si tenen càrrecs crítics.
11,4
milions
d’habitants té Bèlgica, que mantindrà les dràstiques mesures de tancament de bars, restaurants, discoteques, gimnasos, escoles i esglésies fins al 3 d’abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona