Societat

Defensa ja desplega l’exèrcit a Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Lleó, Las Palmas i Tenerife

El Ministeri de l’Interior emet una ordre per a garantir una “acció concertada” de tots els cossos sota les seves ordres

El Ministeri de Defensa, sota les ordres de Margarita Robles, ja ha començat a desplegar l’exèrcit en “aquelles zones urbanes on té desplegats contingents” i que són Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Lleó, Les Palmas i Santa Cruz de Tenerife.

En un comunicat del govern espanyol, s’explica que s’ha fet una reunió de coordinació per tractar les mesures que implementaran les forces armades després de l’aprovació del decret de l’estat d’alarma pel Covid-19.

En la reunió s’ha acordat activar un comandament únic que serà el cap d’estat major de defensa (JEMAD), que integrarà les capacitats operatives, sanitàries, logístiques i d’infraestructures pertenyent a la UME, Inspecció General de Sanitat i l’estructura operativa dels Exèrcits i l’Armada, “que posarà a disposició de les autoritats competents”.

Mentre s’espera el resultat de la reunió de coordinació en el Ministeri de l’Interior, que ha començat a les 17h, s’ha decidit que a partir de les 15h lla Unitat Militar d’Emergències comencessin a fer “reconeixements previs en les zones urbanes on té desplegat contingents”.

Ministeri Interior

El Ministeri de l’Interior ha emès una ordre per establir una “acció concertada” dels diversos cossos policials, un cop el Consell de Ministres va aprovar el decret d’estat d’alarma pel coronavirus, que inclou que els Mossos d’Esquadra i les policies locals quedin sota les seves ordres. L’ordre també inclou el personal de seguretat privada. En l’ordre, el ministre Fernando Grande-Marlaska estableix que els cossos policials faran “dispositius de seguretat, fixos i mòbils”, a les vies i espais públics i a la xarxa de transport per “assegurar el compliment de les mesures limitatives de la llibertat ambulatòria”. A més, l’ordre avisa que els ciutadans que incompleixin o es resisteixin a ordres de l’autoritat podran ser sancionats.

Segons informa el Ministeri de l’Interior a través d’un comunicat, aquests dispositius de seguretat es faran particularment “en aquells llocs o franges horàries que específicament es puguin veure afectats per les restriccions que s’acorden”.

L’ordre recull que caldrà tenir en compte “en tot cas” la necessitat de garantir que els ciutadans “puguin accedir al seu lloc de treball i als serveis bàsics en cas necessari”, així com “permetre la mobilitat del personal d’entitats dedicades a la prestació de serveis essencials o al proveïment i distribució de béns i serveis de primera necessitat”.

El decret d’estat d’alarma que ha aprovat el govern espanyol estableix que els ciutadans només podran circular per les vies d’ús públic per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres o d’assegurances, o per causa de força major.

La resolució aprovada pel Ministeri de l’Interior mantindrà la seva vigència mentre la tingui el decret d’estat d’alarma i té com a destinataris tots els cossos policials, i també el personal de les empreses de seguretat privada. Tots ells queden sota les ordres de Grande-Marlaska per a “la protecció de persones, béns i llocs”, i amb l’objectiu de garantir una “acció concertada”. En la resolució s’imparteixen “criteris comuns d’actuació” per tal que treballin de forma “coordinada sota el comandament del ministre de l’Interior”.

Així, la resolució afirma que “la ciutadania té el deure cívic de col·laborar i no obstaculitzar la tasca dels agents de l’autoritat en l’exercici de les seves funcions” i adverteix que “l’incompliment o la resistència a les ordres de l’autoritat competent serà sancionat segons el que disposen les lleis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí