Societat

El Japó anuncia l’estat d’emergència durant un mes

Abe es veu forçat a implementar la mesura davant l’augment d’infeccions de Covid-19 a Tòquio

La Constitució no preveu la possibilitat del confinament ni del tancament de zones del país

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, va anunciar ahir la declaració de l’estat d’emergència a causa de l’augment d’infeccions per coronavirus que ha viscut el país des de l’endemà d’ajornar la celebració dels Jocs Olímpics. El decret afectarà durant un mes set prefectures que inclouen les àrees metropolitanes de Tòquio, Osaka i Fukuoka, però no imposarà confinaments massius de població ni tancaments de ciutats. Shinzo Abe, que ha fet una crida a la calma davant dels mitjans, ha afirmat que ha pres la decisió amb la voluntat de minimitzar el contacte personal i ha remarcat que la resposta a la malaltia continua sent la mateixa: demanar a la gent que eviti indrets massificats i contactes personals, tot i que es mantindrà l’activitat econòmica.

La declaració atorgarà als governadors de les prefectures la facultat de sol·licitar als habitants que s’abstinguin de sortir de casa i es demanarà a alguns comerços i a organitzadors d’esdeveniments que cancel·lin les seves activitats.

La llei japonesa no permet prohibir la llibertat de moviments de ciutadans i tampoc preveu el tancament de ciutats, així com tampoc preveu multes a les persones que no respectin les mesures. La Constitució japonesa actual no preveu exigir el compliment del confinament ni el tancament d’àrees a causa dels abusos que es van produir durant la Segona Guerra Mundial.

Els transports públics, els negocis de vendes d’articles de primera necessitat com aliments o medicaments, els bancs, la borsa i els serveis de neteja mantindran el seu funcionament habitual, tot i que podran reduir els seus serveis a petició del govern. Pel que fa a carreteres o autopistes, tampoc existeix cap llei que permeti bloquejar vies de transport en cap circumstància. En casos especials es permetria el tancament d’un espai per dur a terme una desinfecció però es permetria el desplaçament de les persones.

Estímul econòmic

Abe també va anunciar un paquet d’estímuls de 108 bilions de iens (920.000 milions d’euros), el més important de la història del país, per ajudar diversos sectors econòmics afectats pel coronavirus. El paquet, que equival aproximadament al 20% del PIB del país, inclourà lliuraments en efectiu per valor de sis bilions de iens (51.000 milions d’euros) per a les llars i les petites empreses afectades pel virus i planteja ajornaments per a les empreses per pagar impostos i contribucions socials. La primera fase del paquet té l’objectiu d’aturar les pèrdues i la manca de feina, mentre que la segona fase, que s’implementaria després de contenir el virus, pretén donar suport a la recuperació econòmica, ja que els experts auguren una profunda recessió econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC