Societat

Les vacances d’estiu es faran aquest cop al propi territori

La Generalitat engega converses amb el sector turístic per sortir de la paràlisi general

La majoria d’empreses del sector a casa nostra tenen menys de deu treballadors

Anul·lades les vacances de Setmana Santa, la pregunta és si a l’estiu es podrà reactivar el turisme, un sector estratègic que representa el 12% del PIB català i el 13% de l’ocupació. La consellera d’Empresa i Coneixement, Carme Chacón, es va reunir dilluns amb responsables del sector turístic per treballar protocols comuns per quan vagi remetent la situació d’aturada.

Constatat, segons confirma el departament, que “les caigudes de les reserves turístiques superen el 90% i els allotjaments pràcticament no reben reserves per a futures arribades”, la consellera va assegurar que des del govern la intenció és activar “campanyes segmentades en mercats de proximitat per reactivar el sector turístic a la temporada d’estiu”.

Chacón manté que “s’han de prendre mesures per salvar empreses i negocis abans no sigui massa tard”, i assegura que “el 94,6% de les nostres empreses tenen menys de deu treballadors”. La consellera d’Empresa i Coneixement va recordar que “el primer client a activar-se serà el turista local i aquell que tingui una capacitat de desplaçar-se a Catalunya en un radi de proximitat” (que pot ser de la resta de l’Estat o França), i va assegurar que una de les accions anirà orientada a fer turisme en la nostra destinació aprofitant l’eslògan “Catalunya és casa teva”.

“El retorn a la normalitat de les activitats serà previsiblement gradual i amb moltes restriccions i normes de control que s’haurien d’anar flexibilitzant en funció de l’evolució dels esdeveniments i del missatges que emetin les autoritats sanitàries”, manté el professor dels estudis d’economia i empresa de la UOC Joan Miquel Gomis.

“Cal pensar també –manté Gomis– que aquestes normes de control tindran efectes específics sobre les activitats turístiques i la seva condició d’aglutinadora de grups de persones que ha de gestionar.” El transport, l’allotjament, l’aprovisionament alimentari, les visites, la mobilitat de grups, “seran qüestions molt sensibles i molt probablement regulades per autoritats locals i internacionals”.

LA FRASE

Farem campanyes segmentades en mercats de proximitat per reactivar l’estiu
Carme Chacón
consellera d’empresa i coneixement

Exceltur pronostica pèrdues multimilionàries

Exceltur, el lobby de les grans empreses del turisme, ha publicat un informe en què calcula que el sector turístic de l’Estat, amb una facturació de 0 des de fa tres setmanes, pràcticament un mes, podria perdre, entre l’activitat directa i la indirecta, més de 55.000 milions d’euros per la crisi del coronavirus, una caiguda del 32,4%. Per comunitats autònomes, Catalunya seria la més perjudicada, amb pèrdues de quasi 11.000 milions. Exceltur preveu que l’activitat turística estarà afectada bona part de la temporada d’estiu, cosa que també suposaria una caiguda de diversos punts del total del PIB de l’Estat i de Catalunya.

Un dels experts consultats indica que, al marge de com es recuperi l’estiu i els mesos següents, una cosa que pot canviar, i molt, en els pròxims anys són els viatges d’empresa. “Potser es veuran reduïts en el futur, després de les experiències positives que moltes companyies estan tenint amb les eines de teletreball i les videoconferències”, assegura el professor de la UOC Joan Miquel Gomis. A Catalunya, especialment en el cas de Barcelona, els congressos era un dels seus principals ingressos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries