Societat

societat

Denuncien soroll “il·legal” en una obra de Via Augusta

La reforma, que registra fins a 70 decibels, “infringeix” la llei contra la contaminació acústica, sostenen els veïns

Provoca estrès i dificulta el teletreball i els estudis de menors confinats

“No tenen cap respecte vers els veïns. I ens està provocant molt estrès. No podem teletreballar ni els nens fer deures, i amb el confinament tampoc els podem treure del pis.” És la denuncia indignada de Sander Laury, arquitecte de professió, que juntament amb la seva dona i els seus tres fills d’11 i 7 anys, pateixen un excés de soroll per les obres, que dimarts es van reactivar al número 59 de la Via Augusta de Barcelona, on es transforma un gran edifici d’oficines, conegut per edifici Mercuri, en 91 apartaments de luxe.

La família viu al número 4 del carrer Marià Cubí, i les mesures fetes ahir per ells en una habitació on els nens estudien marquen fins a 70 decibels, quan el màxim permès són 30 dB(A) en la llei contra la contaminació acústica, malgrat que la normativa d’obres hi ha un buit legal. Una portaveu d’Eurostone, promotora de l’obra, no ha volgut fer declaracions però admet que han rebut queixes dels administradors de les finques del voltant i que han fet canvis per minimitzar el soroll. Laury, però, indica que tècnicament podrien usar altres aparells als martells pneumàtics per trencar el forjat i així respectar el veïnat, encara que sigui una mica més car. Ahir ho van denunciar a la Guàrdia Urbana i els va respondre que la constructora, té el permís d’obres en regla i que no poden fer-hi res.

Les queixes pel soroll a l’edifici Mercuri del veïnat i negocis, com una clínica d’oftalmologia, van començar abans de l’aturada total, decretada el 19 de març passat per evitar contagis de la Covid-19. “Les persones que vivim o treballem a Via Augusta 61, malgrat les denuncies presentades, patim la molt greu immissió acústica amb aquest constant i brutal enderroc dels forjats de l’edifici Mercuri.” És part de la denúncia que Teresa Carné va presentar al jutjat de guàrdia de Barcelona, el 16 de març passat, en sostenir que la transformació d’un gran edifici d’oficines en 91 apartaments de luxe, al número 59 de la Via Augusta incompleix la llei contra la contaminació acústica, “fent-ho tremolar tot”.

Carné va presentar la denuncia en nom de la seva mare, Esperanza Rodríguez Alonso-Cuevillas, de 95 anys i de la seva tieta, de Mercedes, de 96, davant les molèsties acústiques de les obres. En nom de la comunicat de veïns va encarregar un informe de sonometria, i el març passat, el resultat va ser de 59 decibels en una habitació, uns 26dB (A) superiors al que permet l’ordenança de medi ambient municipal, que és de 30 dB.

Abans d’anar al jutjat, Carné va denunciar-ho al districte de Sarrià -Sant Gervasi, on van dir-li que la llicència d’obres és correcte, i al Síndic de Greuges, on esperen resposta. La direcció de l’Hotel Via Augusta, 63 també ha fet un escrit de queixa, en el qual sosté: “els sorolls que patim són més forts que la reforma de l’estació de FGC de Gràcia” i afegeix “sorprèn que estigui permesa tanta intensitat”.

L’edifici on viuen les denunciants, a la Via Augusta 61, té la façana catalogada en ser construït a la República, entre els anys el 1930 i 31, per Germán Rodríguez Árias, arquitecte reconegut i membre del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània).

A banda del soroll, la reforma de l’edifici Mercuri va ser polèmica el gener passat, quan s’hi va treure el mural exterior, obra de Josep Maria Subirachs, i del qual l’Ajuntament de Barcelona espera que es torni a recol·locar en acabar la rehabilitació. L’escultura La mesura de l’espai-temps que hi havia a l’exterior i també de Subirachs, sí que s’ha ordenat que s’ha de tornar a posar al lloc on era.

LA XIFRA

70
decibels
es van registrar ahir en una habitació de l’edifici al costat del de les obres. El màxim permès són 30dB(A).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat