Societat

Lleuger repunt de morts a l’estat amb 435 defuncions en 24 hores

Pugen els nous casos, amb 4.211, i el total de positius de covid-19 se situa en 208.389

Les morts per coronavirus a Espanya mantenen un lleuger increment després que en les últimes 24 hores s’hagin registrat 435 defuncions (430 el dia anterior, quan ja hi havia hagut un repunt), segons les dades del Ministeri de Sanitat d’aquest dimecres. 21.717 persones han mort per la malaltia covid-19 a l’Estat des de l’inici de l’epidèmia. Els nous contagis pugen, amb 4.211 casos confirmats en les últimes 24 hores, que eleven el total a 208.389 (el dia anterior se n’havien notificat 3.968). Pel que fa a les altes, hi ha 85.915 persones curades, de les quals 3.401 en les últimes hores (1.928 el dia anterior). Madrid és la comunitat amb més contagis, amb 59.199, i 7.577 morts. Catalunya ha registrat 43.802 positius i 4.247 defuncions.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat que quasi la meitat dels casos nous han estat detectats mitjançant tests serològics; uns tests que han augmentat la capacitat de diagnòstic sobretot dels casos lleus, que fa uns dies no s’arribaven a detectar, ha assenyalat. Simón considera que, amb aquesta premissa, l’evolució de l’epidèmia és “la correcta” i ha destacat que els “petits alts i baixos” que s’estan registrant són “normals” i que la tendència es manté “descendent”.

Simón ha atribuït el repunt de casos “probablement” a l’augment de proves tant PCR com d’anticossos, mentre que de moment no han vist un “impacte important” en el nombre de contagis pel final del permís retribuïble recuperable -lligat a la paralització dels treballs no essencials-. En qualsevol cas, ha advertit que s’haurà de valorar amb molta cura en els propers dies aquest impacte, ja que tot just ara es poden començar a mesurar els efectes de la tornada a la feina dels sectors no essencials.

Sobre el repunt de defuncions, el cap de setmana pot influir en el recompte. Simón ha assenyalat que per blocs de setmanes es manté un descens, tot i que el nombre de defuncions continua sent molt elevat.

Condiciones per a una transició

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha insistit que l’augment de la capacitat diagnòstica serà “clau” en les properes setmanes ja que és una de les condicions per “començar a pensar en una transició”. Les altres condicions que s’han de donar, ha recalcat, és que el sistema sanitari tingui capacitat per atendre pacients contagiats en eventuals rebrots i uns sistemes d’informació que permetin avaluar la situació de forma rigorosa i detallada.

“En el moment que es puguin garantir aquestes tres condicions, és quan es podrà començar a plantejar una possible transició. Espero que es puguin garantir aviat, però mentrestant hem de ser molt prudents”, ha advertit el doctor Simón. L’estratègia en el desescalament passa per poder aïllar ràpid el màxim de casos de coronavrius, també els que tinguin símptomes molt lleus, i els seus contactes per minimitzar el risc de la població general.

Paper actiu de la població

Simón ha avançat que en aquesta transició cadascú haurà d’assumir més responsabilitat individual i un paper “molt més actiu”. El responsable d’Emergències Sanitàries ha destacat que la consigna actual de quedar-se a casa és, tot i que “molt dura”, “relativament senzilla”. En les properes setmanes es preveuen situacions que, “per la seva complexitat”, la responsabilitat individual serà clau per evitar brots epidèmics importants, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA