Societat

El període del Ramadà, ara també en línia i des de casa

L’associació Azahara impulsa des de Salt una plataforma a les xarxes per compartir el dejuni musulmà i el confinament

Va dirigit a practicants i al conjunt de la ciutadania

L’‘iftar’, l’àpat de trencament del dejuni, compartit a les xarxes

“Volem aprofitar aquestes circumstàncies excepcionals de confinament per teixir nous vincles entre comunitats, entre persones, siguin de la comunitat musulmana o no”, diu Mohamed el Amrani. Des de l’associació Azahara, que presideix, El Amrani fa anys que multiplica les iniciatives per “crear ponts” i acostar cultures i religions diferents; ho fa precisament des de Salt, que defineix com “un mosaic de cultures”. L’última iniciativa de l’associació es va posar en marxa aquest cap de setmana passat coincidint amb l’inici del Ramadà, el període de dejuni de la religió musulmana. Amb l’etiqueta #ramadàdesdecasa, a través del portal web de l’entitat i de trobades virtuals en directe mitjançant el canal a la xarxa d’Instagram, l’associació ha fet una crida a compartir fotografies i reflexions sobre com es viuen aquests dies de confinament.

Una comunitat virtual

La iniciativa s’impulsa des de Salt, però va dirigida al conjunt del país. “Volem que sigui bidireccional, oferint continguts als practicants però també a persones que no pertanyen a la comunitat musulmana i que podran descobrir què és el Ramadà”, diu l’impulsor del projecte. Amb uns cinc-cents seguidors després dels dos primers dies de funcionament, El Amrani considera que la resposta ha estat tot un èxit i augura que s’anirà ampliant al llarg dels trenta dies del Ramadà. Un dels esdeveniments clau de la proposta serà la celebració el 16 de maig d’un “iftar virtual”: durant el Ramadà, des de la sortida del sol fins a la posta (més o menys de les cinc del matí fins a les nou del vespre a casa nostra), els practicants de la religió musulmana s’abstenen de beure, menjar o tenir relacions sexuals, entre altres aspectes. Després de la posta del sol, l’iftar és l’àpat de trencament del dejuni, que es comparteix amb familiars, veïns del barri, i amb una atenció especial de caire solidari per a les persones amb menys recursos. L’any passat, precisament a Salt, l’associació Azahara va ser una de les entitats impulsores d’un iftar a l’espai públic que va congregar prop de cinc-centes persones, siguin o no practicants de la fe musulmana. Aquest any, amb les regles del confinament que prohibeixen qualsevol reunió pública o concentració als habituals llocs de culte, l’iftar només es pot celebrar en la intimitat de les famílies. És per recuperar la dimensió comunitària del Ramadà que l’associació Azahara s’ha fixat el repte d’organitzar aquest primer iftar virtual. La idea és que, a través de les càmeres dels seus ordinadors i dispositius mòbils, els participants comparteixin l’especificitat dels plats que han preparat a les seves cases i els comentin. Precisament, l’etiqueta #ramadàdesdecasa vol fer créixer aquesta nova comunitat virtual compartint intervencions de nutricionistes, cuiners o esportistes per explicar com viuen el Ramadà.

LA FRASE

Superar la separació física és un repte, però ens cal aprofitar aquesta situació per crear vincles
Mohamed el Amrani
President de l’Associació Azahara

Accions solidàries per lluitar contra el coronavirus

A mes de la dimensió religiosa del Ramadà, el període de dejuni dels practicants també dona molta importància al foment d’accions solidàries de cara a les persones amb dificultats. Per això aquest 2020, amb la crisi sanitària del coronavirus en el rerefons, s’han multiplicat iniciatives solidàries d’entitats de la comunitat musulmana en direcció a les institucions mèdiques i als treballadors sanitaris.

A Girona algunes d’aquestes iniciatives s’han concretat, per exemple, a través de l’associació Siraj: durant el període del Ramadà l’entitat prepara iftars solidaris, àpats que es fan arribar al centre de menors Oikia, que acull joves tutelats. Donem les gracies especialment a la comissió de dones de Siraj i a l’associació Escudella Solidària.

Rabai Faress, president de l’associació, explica que en aquest cas es tracta de permetre que els joves musulmans atesos al centre d’acollida que ho desitgin puguin dur a terme el Ramadà, malgrat que els centres de culte estiguin tancats. Al pavelló de Palau iniciatives similars fan arribar recursos a les persones musulmanes sense llar que volen seguir el Ramadà.

Previament, Siraj havia fet arribar unes sis-centes mascaretes a la coordinadora Mascaretes Solidàries Girona. En la mateixa línia, a Figueres la comunitat musulmana de la mesquita Imam Warch, al barri de la Marca de l’Hams, ha recollit uns 10.000 euros per a ajudes sanitàries i socials en la lluita contra la pandèmia, que s’han entregat en un donatiu econòmic a l’hospital figuerenc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat