Societat

Professionals de la Salut Mental demanen reforçar el sistema públic d’atenció a salut mental comunitària pel coronavirus

Reclamen ser presents als espais de participació i interlocució per poder presentar les seves demandes

Professionals de la Salut Mental reclamen que es reforci el sistema públic d’atenció a la salut mental comunitària davant la crisi de la covid-19.

En un manifest signat per associacions d’arreu de l’Estat, com l’Associació Catalana de Professionals de la Salut Mental (ACPSM-AEN), alerten que la crisi sanitària evidencia “encara més” la necessitat de reforçar el sistema, així com la tendència cap a la medicalització del malestar i dels problemes de salut.

“Els serveis públics treballen des de fa temps a límit”, es queixen. A més, reclamen ser presents com a associació de professionals en tots els espais de participació i interlocució en un diàleg obert amb tots els actors en l’àmbit de la salut mental per poder presentar les seves demandes.

El manifest, elaborat a partir de les observacions d’un grup de treball amb més de 30 professionals de diferents punts de l’Estat, recull reflexions sobre la situació actual de la salut mental i diferents propostes per afrontar la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus i fer-ho des d’una perspectiva de salut mental comunitària.

Afirmen que la salut mental de les persones està lligada, intrínsecament, al seu context vital i destaquen que és fonamental reforçar la solidaritat, els vincles i la cura de les persones en situacions vitals vulnerades.

Alerten del risc de tractar el malestar i el patiment com una malaltia, i donar respostes farmacològiques o hospitalàries que psiquiatritzin inadequadament el que estem vivim com a societat.

També destaquen que hi ha persones i famílies que han estat més afectades per la malaltia i algunes que pateixen més les conseqüències “poden derivar en pèrdues de relacions significatives i en situacions de pobresa i exclusió social”.

Assenyalen la dificultat en l’accés als serveis de salut per alguns grups de població i diuen que cal reconèixer “la desigualtat” per tal de centrar els esforços de recuperació psicològica i social en les persones que ho necessiten.

A més, es refereixen a l’adaptació telemàtica de l’atenció a causa del confinament però avisen que no es pot substituir l’atenció presencial, que creuen que caldrà recuperar tan aviat com es pugui. “És molt important enfortir les formes d’atenció properes, en el domicili o en els entorns socials de les persones”, asseguren.

L’ACPSM-AEN agrupa a Catalunya a gairebé 200 membres i a nivell estatal a més de 2000 membres de diferents professions (psiquiatres, psicòlegs clínics, infermers especialitzats, treballadors sociosanitaris, educadors socials, entre altres) que treballen en el camp de la salut mental en diferents serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona