Societat

Els EUA expulsen 600 immigrants menors

Les autoritats nord-americanes fan fora els nens emparant-se en l’estat d’emergència

La llei del 2008 prohibeix deportar infants sense procés judicial

Les autoritats nord-americanes estan aprofitant la pandèmia del coronavirus per expulsar els immigrants sense papers menors d’edat que entren al seu territori per la frontera amb Mèxic. Es tracta d’adolescents i, en alguns casos, nens de menys edat, que han fugit de països de l’Amèrica Central pel seu compte o han estat enviats als EUA pels seus pares des de camps de refugiats de Mèxic, segons publicava ahir el diari The Guardian.

En altres ocasions i, d’acord amb la llei nord-americana vigent, les autoritats haurien permès als menors que visquessin amb familiars seus als Estats Units en espera del que acabessin dictaminant els tribunals d’immigració sobre la seva situació. El govern de Donald Trump, però, ha tirat pel dret i els ha expulsat emparant-se en la declaració d’emergència emesa arran de la pandèmia de la Covid-19. Només a l’abril es van fer fora del país 600 menors.

L’expulsió dels menors de l’últim mes se suma a altres mesures que ha pres aquests anys l’administració Trump per restringir l’entrada d’immigrants al país i que li han valgut moltes crítiques perquè, en moltes ocasions, suposaven separar els fills dels seus pares. Aquest cop, les agències de frontera s’emparen en la prevenció de la propagació del coronavirus, un argument que les organitzacions prodrets humans consideren una excusa.

La llei contra el tràfic de persones del 2008 i una sentència judicial coneguda com l’acord Flores, garanteixen que els nens provinents de països diferents del Canadà i Mèxic tinguin accés a advocats i no siguin deportats de manera immediata, així com que se’ls dugui a una família als Estats Units o que s’estiguin en un lloc on tinguin prou llibertat. L’objectiu és evitar que caiguin en mans de criminals.

Els responsables de Duanes i de Protecció de Fronteres van començar les expulsions a finals de març emparant-se en l’estat d’emergència. Segons les seves dades, el mes passat es van registrar 166 menors no acompanyats, que haurien d’haver estat duts a les instal·lacions d’acolliment de joves, mentre que 600 van ser expulsats. Els responsables d’aquestes instal·lacions d’allotjament temporal diuen que a l’abril van rebre 58 menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona