Societat

ELISABETH SOLF MORAN

DIRECTORA DEL CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA (CAP) EL CARMEL

“Cal reformar l’atenció primària de forma profunda”

“Professionals i ciutadans hem de fer un bon ús del sistema de salut” “Espero tenir protectors per a tot el personal, i la ciutadania ha d’estar al seu costat, quan demanin mitjans”

Elisabeth Solf és infermera i directora del centre d’atenció primària (CAP) El Carmel, dotat amb uns 59 professionals. El Carmel és un barri del districte d’Horta-Guinardó de Barcelona, té una població d’uns 19.000 veïns i és considerada una zona humil, tot i que amb una xarxa comunitària potent. Gent gran es barreja amb parelles de nouvinguts i les seves famílies extenses.

Com es planteja el retorn a l’anomenada “nova normalitat”?
Doncs amb molta incertesa, no sabem què ens espera. Si la nova normalitat és tornar al que fèiem abans, no pot ser. L’atenció primària, que ara compleix 30 anys, s’ha de reformar de forma profunda, ja que està col·lapsada. Ha sigut molt paternalista. Els professionals demanem al ciutadà que vingui al metge per qualsevol cosa, i la ciutadania a vegades demana hora i no hi va, i n’hi ha d’hiperfreqüentadora. I, pateixo per l’octubre, amb el 90% de la població amb mocs, i ara per ara no tenim una prova ràpida per separar si és grip o la Covid-19.
Quins canvis calen?
L’atenció primària és prevenció, i un 80% és atenció de malalties cròniques. S’han de mantenir però cal reduir les visites.
Què recomanaria als usuaris?
Hem de tornar al que fèiem abans. Quan alguna persona té un refredat no ha d’anar al metge directament, sinó fer-se remeis. Molta gent té moltes petites coses, tot i que a vegades són importants. Per estar un dia al llit amb febrícula no passa res, sempre mirant el context i la persona, és clar.
Separen l’atenció en sospita de coronavirus?
Sí, des del començament. Tenim dues sales específiques de la Covid, i allà professionals protegits de dalt a baix atenen les persones. En conjunt, en l’atenció primària, hem atès el 85% de casos lleus de la Covid-19.
I ja s’ha pogut reprendre l’atenció dels malalt crònics?
Ara a la unitat bàsica assistencial hi ha un metge i una infermera que treballen junts i miren tots els usuaris que fa un mes i mig que no visiten presencialment, i a quins cal fer-ho. Citen un usuari i li fan una visita molt completa. Ara prioritzem qui necessita una analítica o una prova, i fem moltes trucades. Hem de decidir que potser no cal que vinguin cada mes.
Tenen residències de gent gran adscrites?
Sí, ara en tenim tres, i una amb moltes morts. El grup que hi ha fet les visites ha fet una gran labor. Tothom està fent una gran feina i té capacitat d’adaptació. He d’agrair als companys que estan a primera línia, i amb les morts [s’emociona]... Són forts, però espero que quan passi tot la ciutadania, que també ho ha fet molt bé, els cuidi i quan demanin mitjans els facin costat.
Quins recursos faltarien?
Doncs tecnològics, com ara ordinadors amb càmera per fer videotrucades. I, si tenim més competències, més professionals, i EPI per a tot l’equip. Hem de mimar el sistema de salut i fer-ne un bon ús, tant professionals com la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA