Societat

Classes de 13 i 15 alumnes a primària i secundària

Educació planifica el curs que ve amb grups reduïts i insta els centres a doblar classes

L’alumnat que acaba els cicles és el primer a tornar a l’escola i l’institut, tot i el final de curs telemàtic

Budó avisa que és una proposta

El debat sobre com i quan es reobren les escoles està servit. Mentre el Departament d’Educació planteja que el pròxim curs els centres funcionin amb grups “reduïts i estables” d’entre 12 i 13 alumnes a primària i de 15 a secundària per aula, amb l’objectiu que “tota la formació sigui presencial”, tal com ho va avançar la nit de dissabte el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, en el programa FAQS de TV3, l’endemà mateix, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista a la mateix televisió, va refredar aquestes afirmacions i va recordar que només es tracta d’una proposta que encara s’està construint. També diumenge al matí, el subdirector de Protecció Civil de la Generalitat, Sergi Delgado, va descartar que les escoles reobrin de manera “automàtica” i “generalitzada” a les zones que entrin en fase 2 de desconfinament, precisant que la prioritat seran els menors vulnerables i amb necessitats especials.

El director general de Centres Públics va explicar que en les últimes dues setmanes s’han produït reunions amb els diferents agents de la comunitat educativa per elaborar aquest pla, així com amb el Departament de Salut i el d’Exteriors, per saber què s’està fent en aquest sentit arreu d’Europa. Tanmateix, ni govern ni Procicat han validat encara el pla.

Segons va explicar González- Cambray, la proposta de Catalunya serà “menys restrictiva” que la que s’han plantejat ja algunes autonomies, alhora que va precisar que l’obertura d’escoles i instituts al juny per als territoris en fase 2 era una “certesa”, tot i que l’objectiu no és fer activitat lectiva sinó oferir tutories i acompanyament als alumnes, especialment a aquells que tanquen una etapa educativa.

De cara al setembre, segons González-Cambray, l’objectiu és iniciar el curs de manera presencial per a tothom i això implicarà trobar més espais i més docents per acollir l’augment de grups a què obligaran les mesures de distanciament, fet que permetrà “establir la traçabilitat” en cas que sigui necessari. Respecte a l’increment de docents a què obligarà la nova estructura, va afirmar que Educació farà “el possible” perquè sigui així.

González-Cambray va avançar també que, en els casos en què no sigui possible que tots els alumnes vagin a l’escola per manca d’espais, s’haurà de veure “quins nivells i grups educatius es prioritzen”, indicant també la modalitat “híbrida”, amb classes en part presencials i en part telemàtiques.

Molts interrogants

En aquest sentit, Budó va explicar que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha encarregat al Procicat elaborar un pla amb propostes de desconfinament per al curs escolar, alhora que també estudia si cal reprendre l’activitat educativa, si es podrà tornar o no als centres i què passarà amb els casals i colònies d’estiu.

Per la seva part, el sindicat Ustec va fer públic ahir un comunicat rebutjant la reobertura d’escoles als territoris que entrin en fase 2 de confinament, excepte en situacions “molt excepcionals”, com ara la selectivitat i proves extraordinàries i d’accés als cicles educatius.

El sindicat es va mostrar “sorprès” per les declaracions de González-Cambray i va demanar que la tornada a les aules es dugui a terme de manera “molt justificada i només en casos excepcionals”, atès que s’ha de prioritzar la salut de les persones i les mesures de seguretat i prevenció. Pel que fa al pròxim curs escolar, Ustec aposta perquè comenci al setembre “amb la planificació i dotació necessàries per fer-ho possible amb seguretat”.

LES FRASES

50%
dels alumnes
hauran d’ocupar nous espais als seus centres, segons el pla de la conselleria d’Educació.
El Procicat continua treballant per proposar un pla de desconfinament per als centres escolars
Meritxell Budó
Consellera de Presidència
Si no es poden encabir tots els grups a l’escola, es faran classes presencials i telemàtiques
Josep González-Cambray
dir. gral. de centres públics

Rebaixes finalment permeses

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avançar fa quatre dies que enguany no es podrien dur a terme les rebaixes, corregint la comunicació del Ministeri d’Indústria i Comerç d’uns dies abans. Tanmateix, el BOE de dissabte el va corregir a ell i va introduir una disposició addicional tercera sobre accions comercials o de promoció, que autoritza a fer rebaixes. Això sí, “acompanyades de mesures destinades a assegurar que no es generin aglomeracions que impedeixin el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d’aforament o que comprometin la resta de mesures establertes” en l’ordre. En cas d’incompliment d’aquestes regles, diu la disposició, els comerços hauran de procedir al “cessament immediat de les esmentades accions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró