El 90% dels comerços obren, però no els hotels de Lleida
La majoria de bars i restaurants amb terrassa també reprenen l’activitat
Més de la meitat del sector hoteler prefereix fer-ho al juny, amb més mobilitat
La Universitat de Lleida, presencial
La regió sanitària de Lleida va passar ahir a la fase 1 de la desescalada i ho va fer amb gran satisfacció dels empresaris, hostalers i comerciants, però amb la incertesa de saber si es podrà recuperar l’economia després de la crisi de la Covid-19.
El president de Pimec Comerç Lleida, Manel Llaràs, va explicar que el 90% dels comerços de la ciutat van obrir ahir, en espera de saber com reacciona la ciutadania a les compres, segons Efe. Per la seva banda, el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va detallar que a Lleida van obrir entre el 80% i el 90% dels bars que tenen terrassa. Amb relació als hotels de la ciutat, Castellarnau va destacar que gran part del turisme que arriba és de negocis i que ara, a causa d’una mobilitat restringida, molts han decidit continuar tancats.
Llaràs va declarar que en un termini de tres a sis mesos es veurà realment quines empreses i petits comerços tenen solvència i quins no. “Els endarreriments de pagaments d’alguns impostos han estat molt bé, però d’aquí a uns mesos arribaran tots de cop i, si l’economia no s’ha reactivat, molts comerços es veuran obligats a tancar, com els que estaven a punt de jubilar-se”, va advertir el president de Pimec Comerç Lleida. Per això, va demanar precaució i va animar la ciutadania a comprar als comerços locals per així ajudar que es mantinguin oberts.
Entre els pocs hotels que van obrir ahir a la ciutat, hi ha el Zenit, Sansi, Ibis i Goya, i ho van fer amb mesures de prevenció i amb les zones comunes tancades, tal com preveuen les restriccions fixades en la fase 1. Els hotels Nastasi i Rambla continuen a disposició de les autoritats sanitàries. La directora de l’hotel Zenit, Sílvia Marqueta, va explicar a l’ACN que han obert “a mig gas” i aplicant diverses mesures de neteja i desinfecció a les habitacions i altres espais. “Els clients només tenen accés a la seva habitació i no poden estar en zones comunes”, va indicar Marqueta. Els àpats “només se serveixen a les habitacions”.
Per la seva banda, el gerent de l’hotel Nadal, Josep Nadal, declarava que han decidit no obrir encara perquè no poden usar les zones comunes i molts restaurants dels voltants continuen tancats, fet que dificulta “ubicar els clients perquè puguin dinar o sopar”. Nadal confia que s’aixequin les limitacions de mobilitat també entre països i no sigui necessària una quarantena de catorze dies, ja que molts dels seus clients són francesos.
Pel que fa a la Universitat de Lleida (UdL), ahir va començar la reincorporació progressiva dels treballadors a la feina presencial, seguint les mesures de seguretat. Mentre que els professors continuen fent teletreball, a la Facultat d’Agrònoms el 16% del servei científic i tècnic es va reincorporar ahir, així com el personal de serveis administratius i de consergeria.