Societat

Un milió de tests per conèixer la immunitat real

El govern amplia el nombre de proves serològiques per tenir un mapa de l’afectació

Es poden fer fins a 18.000 PCR al dia

Els 9.000 tests serològics que està fent el Ministeri de Sanitat a Catalunya per saber el grau d’immunitat de la població són insuficients per tenir un mapa real del percentatge de catalans que han superat la malaltia. Conscient que per establir un bon pla de desconfinament és important conèixer l’estat immunitari de la població amb relació al SARS-CoV-2, el govern ha decidit ampliar fins a un milió el nombre de tests serològics, que no només es faran al col·lectiu de 170.000 sanitaris, sinó també a altres grups socials com ara agents dels Mossos, transportistes, nens, dones embarassades i persones amb patologies prèvies.

El projecte, liderat pel doctor Jordi Vila, cap dels serveis de microbiologia i d’immunologia de l’hospital Clínic de Barcelona, i el doctor Tomàs Pumarola, cap del servei de microbiologia de l’hospital Vall d’Hebron, oferirà una foto “molt més real” de quin és el grau d’immunitat dels catalans, segons va destacar ahir el director general de Recerca i Innovació de la Generalitat, Robert Fabregat, que va explicar que aquest tipus de proves, a diferència dels PCR que s’estan fent als CAP per detectar contagis i fer un seguiment dels contactes, no serveixen per fer un diagnòstic, però sí que permetran analitzar els diversos comportaments entre territoris i també conèixer “la resposta al virus d’alguns col·lectius en funció de factors com ara la professió, l’edat i les patologies prèvies”.

Fabregat va explicar que aquesta mena de tests té sentit fer-los “ara que la gent comença a sortir al carrer”. Els encarregats de fer-los no seran només els CAP. Està previst que hi participin els mateixos hospitals, i Salut ha encetat converses amb sindicats per veure com poden articular-ho per tal que alhora puguin servir per fer un seguiment de l’evolució de la pandèmia.

Pel que fa a les proves PCR, Salut ha informat que tenen capacitat per fer-ne unes 18.000 al dia. Actualment se n’estan fent entre 8.000 i 9.000, però Fabregat va reconèixer que en el moment en què Barcelona i la regió metropolitana passin a la fase 1 és possible que la necessitat de fer proves PCR per detectar un possible brot augmenti. “Hem d’estar preparats”, va subratllar Fabregat. De moment, a les regions que ja són a la fase 1, “els contactes i els contagis són mínims”.

LA XIFRA

18.000
proves PCR
diàries és la capacitat que té el sistema en aquests moments. Ara els CAP encara no arriben a les 9.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona