Societat

Els primers brots amenacen la desescalada de Lleida

Salut confirma que en dues setmanes hi ha hagut uns 200 casos nous i que la taxa de contagis quasi s’ha quadruplicat

Els focus han estat en escorxadors, residències i una festa privada

L’avís que alguna cosa passava ja es va tenir la setmana del 7 al 13 de maig en què, contràriament a la tendència decreixent de la resta de Catalunya, es van registrar a la regió de Lleida 45 casos nous. Aquesta xifra, però, es va triplicar la setmana següent, entre el 14 i el 21 de maig, segons les dades facilitades ahir pel Departament de Salut, que ha confirmat que la taxa d’incidència del coronavirus a Lleida ha passat de 12 a 42,7 casos per 100.000 habitants, quasi quatre vegades més en només 15 dies.

Aquest repunt, a més, no està concentrat en un únic brot, sinó que, tal com va admetre també ahir el govern, prové de diferents àmbits, com ara escorxadors i empreses de processament de carn, residències d’avis o fins i tot d’una festa privada en una discoteca de Lleida on es van contagiar una vintena de persones.

Tot i així, ahir, tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com el director general de Professionals de la Salut, Marc Ramentol, van treure importància a la situació que s’està vivint a la regió sanitària de Lleida i fins i tot no van descartar que es pugui demanar el pas a la fase 2 si s’aconsegueix revertir la tendència o fins i tot estabilitzar-la.

Actualment, però, segons va explicar en una entrevista a TV3 Ramentol, encara s’està fent el seguiment dels contactes per confirmar nous positius a l’entorn residencial.

Ramentol, com també ho va fer Vergés, va garantir que la majoria de casos registrats “són lleus o fins i tot asimptomàtics” i que s’han pogut identificar per un increment en el nombre de proves realitzades –més de 2.000 a tota la demarcació la setmana passada– però que no han tingut una repercussió sobre el sistema de salut. Segons les dades de Salut, però, encara hi ha 24 pacients ingressats a planta a l’hospital Arnau de Vilanova, 8 a l’hospital universitari Santa Maria i 5 a l’hotel Salut Nastasi. També hi ha 8 persones ingressades a l’UCI de l’Arnau.

Ramentol va explicar que alguns dels casos s’han contagiat en l’àmbit laboral. Va reconèixer que les baixes temperatures en què es treballa als escorxadors representen “un factor de risc” per a la transmissió de la malaltia i en aquest sentit va assegurar que ja s’ha intervingut en aquestes empreses per aturar de ple qualsevol possible nova transmissió.

La gerent de les regions sanitàries de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, va confirmar ahir a Efe que els nous casos de coronavirus a la demarcació “estan molt repartits” i va advertir que “és possible que la societat s’hagi relaxat una mica pel que fa a les mesures de seguretat i que, sense saber-ho, s’hagin encreuat cadenes de transmissió”. Per la seva banda, l’alcalde, Miquel Pueyo, que va subratllar que “sobretot l’hostaleria esperava el canvi de fase amb ganes i necessitat”, va explicar que Salut està fent aquesta setmana una detecció i un seguiment dels contactes. “Estem parlant d’una setmana. Optarem pel principi de prudència i intentarem tenir el màxim de certeses.”

El director del Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, va assenyalar que l’origen del brot és “possiblement un escorxador” i va dir que esperava tenir entre avui i demà el resultat de les investigacions que està fent Salut.

LA XIFRA

29
morts
van ser notificats ahir pel Departament de Salut, cosa que eleva la xifra total acumulada a 11.877.

LA FRASE

Estem parlant d’una setmana. Optarem pel principi de prudència i intentarem tenir el màxim de certeses
Miquel Pueyo
alcalde de lleida

10 dies de dol oficial i avui un minut de silenci

El Consell de Ministres va aprovar ahir que avui comencin deu dies de dol oficial en record de les persones mortes per la Covid-19. Avui a les 12 del migdia també hi ha un minut de silenci.

L’escola Algueró tanca a causa del coronavirus

L’escola de FP Antoni Algueró de Sant Just Desvern, dedicada a l’àmbit de les arts gràfiques, no obrirà preinscripció perquè no pot adaptar-se a les exigències del Departament d’Educació.

Els xefs es planten davant del Congrés

Cuiners i propietaris de bars i restaurants es van concentrar ahir davant del Congrés dels Diputats per protestar i exigir al govern que els tinguin en compte a l’hora de prendre decisions.

Un 80% de les farmàcies han atès contagiats

Més d’un 80% de les farmàcies catalanes han atès persones amb símptomes de la Covid-19 que no havien pogut accedir als serveis de salut, segons un estudi de la Federació d’Associacions de Farmàcia. Pel president de la Fepac, Antoni Torres, la dada mostra que les farmàcies han complert el seu “paper” de resoldre “dubtes” i “pors” i han resolt moltes consultes telefòniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona