Societat

El 88% dels catalans volen mantenir el teletreball

Sis de cada deu persones preferirien compaginar la feina a distància amb la presencial, segons una enquesta del CEO

Només un 9% ja treballaven des de casa

El teletreball ha vingut per quedar-se. Almenys això és el que desitgen el 88% dels catalans, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) sobre usos del temps i el confinament. Ara bé, al 61,4% els agradaria mantenir-lo compaginat amb la feina presencial, mentre que al 26,6% ja els va bé treballar permanentment a distància. En canvi, l’11,8% dels consultats consideren que el teletreball no és una bona forma d’organització per al seu cas.

L’enquesta, realitzada a 3.560 persones entre els dies 4 i 15 de maig, és a dir, en ple confinament, detalla que un 9% ja treballaven a distància abans de la crisi sanitària del coronavirus, un 30% ho havien fet alguna vegada, però per a gairebé el 60% era el primer cop. En qualsevol cas, la gran majoria (un 86,5%) pensen que les reunions telemàtiques s’haurien d’incorporar en endavant com una eina més de treball habitual després del confinament.

Entre els principals avantatges que hi veuen hi ha el fet que el teletreball permet conciliar millor els horaris amb les responsabilitats familiars i amb el temps personal. Hi ha consens quetreballar a casa permet gestionar millor el temps i que també afavoreix tenir una vida més sostenible, ja que evita desplaçaments.

La part negativa que hi observen és que hi ha qui treballa més hores que abans i que tot plegat porta a estar connectat tot el dia amb la feina.

Les mateixes hores

En concret,al 63% dels enquestats pel CEO se’ls ha flexibilitzat l’horari laboral. Quasi la meitat dediquen les mateixes hores a treballar que abans del confinament, un 25% fan menys hores i un altre 25% en fan més. En aquest punt, l’enquesta registra diferències en funció del gènere, ja que hi ha més dones (un 30%) que pensen que treballen més hores que no pas homes (un 21,5%).

El sondeig s’ha dut a terme amb la fórmula coneguda com a bola de neu, és a dir, cada participant convida altres persones a respondre les preguntes amb l’objectiu d’aconseguir la màxima quantitat de possibles respostes.

A dormir més tard

El confinament també ha alterat el ritme circadiari. Ha crescut el nombre de persones que se’n van a dormir entre les dotze i la una de la matinada i s’ha reduït el de les que hi van entre les deu i les onze. Igualment, s’ha retardat l’hora de llevar-se: la gran majoria ho fan ara entre les set i les nou. Tanmateix, un 53,5% d’enquestats afirmen que la qualitat del seu son és igual que abans del confinament, mentre que un 29% la consideren pitjor i un 7%, molt pitjor.

Quant a les relacions familiars durant el confinament, la majoria responen que no han canviat, ni amb els fills ni amb la parella, i un 20,9% consideren que, de fet, ha millorat la relació amb els fills.

Quan acabin les fases de desconfinament, la majoria d’enquestats, un 63,1%, volen que canviïn els horaris i estan molt d’acord a compartir més temps amb la família.

LA DATA

04.05.20
El sondeig del CEO
sobre usos del temps i el confinament es va dur a terme entre els dies 4 i 15 de maig.

Ells creuen més que elles que comparteixen tasques

El tancament de les escoles ha carregat les famílies de més feina. Però, sobre qui han recaigut més les responsabilitats escolars dels fills? La meitat de les dones que viuen amb família, un 50,8%, asseguren que se n’han encarregat en solitari, una percepció que varia quan es pregunta als homes: quasi un 30% responen que ells en solitari. El 40,8% dels homes que viuen amb més d’una persona responen que se n’ocupen conjuntament amb la parella, però només el 26% de les dones responen el mateix. Els homes, doncs, creuen més que les dones que les responsabilitats escolars de les criatures són compartides. El mateix passa amb les tasques domèstiques. El 63,2% dels enquestats que viuen amb més d’un familiar diuen que el repartiment de la feina entre els membres de la llar no ha canviat amb el confinament. El 64,8% consideren que es du a terme de manera col·laborativa entre tots els membres de la llar tant habitualment com durant l’estat d’alarma. Novament, però, les xifres varien segons el gènere. El 75,3% dels homes pensen que les tasques domèstiques les fan de forma col·laborativa ara i abans, mentre que només el 54,2% de les dones creuen que això és així.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Govern no preveu el confinament domiciliari al Segrià

Barcelona

Una persona que va viatjar a Lleida, hipòtesi principal de l’origen d’un brot de covid-19 a Ordizia

Barcelona

El Govern vol que la mascareta sigui obligatòria per evitar més “relaxament”

Barcelona

La família d’Helena Jubany aporta noves proves

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Ambient assolellat i no tan calorós

Barcelona

Desenes de sanitaris es concentren davant la Generalitat en vaga per reclamar igualtat en la paga de la covid-19

Barcelona

El 56% dels funcionaris de l’administració de l’Estat a Catalunya ja treballen presencialment

Barcelona

Quatre noves morts per covid-19 i 267 positius testats més

Barcelona

El ‘Lazarillo’ i la influència de les xarxes socials en les relacions, a l’examen de castellà i literatura de les PAU

Barcelona