Societat

Càritas fa 16.000 atencions durant la crisi de la Covid

L’entitat constata a les comarques de Girona que els efectes de la pandèmia han eixamplat l’exclusió social i econòmica

El nombre d’usuaris ha crescut molt a les ciutats de la costa

Càritas Diocesana de Girona ha atès prop de 16.000 persones en els darrers dos mesos i mig, coincidint amb l’estat d’alarma sanitària. Aquesta xifra és molt superior al nombre de demandes habituals i correspon sobretot a lliurament d’aliments i roba, i també a acollida. De menjar se n’han repartit 792 tones, distribuïdes en més de 34.500 cistelles, i s’han servit 1.631 àpats als menjadors socials gestionats per l’entitat. El 60% de les persones ateses són dones i el 35%, menors d’edat. Més de la meitat estaven en una situació administrativa irregular i un percentatge similar tenien, com a problema més greu, la manca d’habitatge o la impossibilitat de pagar el lloguer. Respecte del seu origen, una dada que es va remarcar ahir, en la presentació de la memòria de la feina feta arran de la Covid-19, és l’increment de persones procedents d’Amèrica del Sud i d’Amèrica Central, que van suposar el 36% del total.

“L’exclusió social s’ha ampliat durant la Covid-19 i hi ha més persones i més problemàtiques”, va concloure la directora de Càritas gironina, Dolors Puigdevall.

A la costa, pitjor

Si agafem l’entrega d’aliments com a indicador del nivell d’exclusió social, els territoris de la diòcesi més castigats han estat els costaners, cosa que Puigdevall va atribuir al fet que moltes famílies esperaven contractes de feina relacionats amb el turisme que no s’han produït. A Lloret de Mar s’han atès 884 famílies (un 80% més de l’habitual) i es va haver de traslladar el centre de distribució d’aliments al pavelló. A Palafrugell s’ha passat de 285 famílies a 323 i a Roses, de 230 a 430.

En clau positiva, en el balanç de Càritas hi figura la reinserció laboral de 44 persones i la incorporació de molta gent jove als equips de voluntaris, que van ser 590.

L’any passat

El 2019 Càritas de Girona va atendre directament 24.553 persones i fins a 56.236 es van veure beneficiades d’algun dels 51 projectes d’acció social de l’entitat. Si bé en els camps de l’habitatge i l’acollida les xifres es van mantenir estables en relació amb el 2018, en l’entrega d’aliments hi va haver un lleuger increment, fins a arribar als prop de 12.600 destinataris. Aproximadament la meitat ja feia temps que eren usuaris i, d’aquests, el 35% ho eren des de feia tres anys.

LA XIFRA

60
per cent
de les persones ateses durant la crisi sanitària han estat dones i un 35 per cent, menors d’edat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona