Societat

JORDI XARGAY

ALCALDE DE PALOL DE REVARDIT

“La gent s’ha comportat molt bé”

Explica que en el pressupost hi ha una partida per a despeses extraordinàries que es podria destinar als efectes de la Covid-19

Veterà de la política local.
Jordi Xargay Congost (1957) fa 21 anys que és al capdavant de l’alcaldia de Palol de Revardit i durant 16 anys (del 2003 al 2019) va ser president del Consell del Pla de l’Estany. Ha estat dirigent de CDC a la comarca i president del Fòrum Comarcal de l’Associació Catalana de Municipis. A la Diputació, on va entrar per primer cop l’any passat, porta les àrees de Xarxa Viària i Noves Tecnologies.
Els ha causat problemes de gravetat, la crisi sanitària?
De problemes greus, greus, es pot dir que no n’hi ha hagut. Ens preocupava la gent gran que viu sola i, de fet, van ser els primers pels quals ens vam mobilitzar; vam contactar amb ells de seguida per si estaven bé i necessitaven alguna cosa. Tenim la sort que la majoria tenen familiars o amics a la vora que se’n cuiden. Han sortit algunes –poques– urgències, que s’han atès amb l’ajuda de voluntaris. Sí que ha suposat una complicació el fet que es tanqués l’ambulatori, que ha perjudicat sobretot la gent gran. D’altra banda, vam repartir mascaretes a tots els veïns; per Sant Jordi vam dinamitzar una mica el poble, animant la gent perquè, en col·laboració amb una artista d’aquí, pintessin una rosa i la pengessin als balcons; per ajudar els escolars en els seus treballs vam posar a la seva disposició la fotocopiadora de l’ajuntament –també ho vam fer amb la gent que ho necessitava per a alguns documents...
En ser un municipi petit i amb moltes cases disperses, no podien haver avançat abans en les fases de desconfinament?
Sí, crec que sí. En pobles petits és diferent que a les ciutats. Primer, perquè si feies una volta per Palol t’adonaves que, aparentment, la gent era ben conscient de la situació. I segon, el terme és molt gran, tenim molts espais i la majoria viu en cases amb terreny al voltant... Pel que jo he vist, la gent s’ha comportat molt bé. Hi va haver dies que no veies absolutament ningú, i això que si una persona hagués passejat tota sola per davant de casa seva tampoc hauria passat res. La sensació que tinc és que a Palol la gent ha complert molt estrictament el confinament. En definitiva, pel que em preguntaves, penso que, efectivament, s’hauria d’haver fet una diferència entre els pobles grans i els pobles petits.
Preveuen haver de prestar algun tipus d’ajuda econòmica?
Estem preparats per si calgués donar-ne. Com molts ajuntaments, hem retardat el cobrament dels tributs municipals. Si hi ha pagaments als quals algú no pugui fer front perquè la seva activitat es va parar, mirarem de fer tot el possible, dins dels marges que té l’Ajuntament. A part de la gent gran, també hem parlat amb altres veïns i les empreses, per tal de copsar una mica com estem des del punt de vista econòmic. De totes maneres, la gravetat de la situació l’anirem veient a mesura que les activitats es vagin reprenent. Estem molt pendents d’això i estem preparats per mirar d’ajudar quan hi hagi una causa justificada.
Tindrien marge de maniobra, en el pressupost d’aquest any?
A banda de les partides corresponents a serveis socials, ja vam preveure una partida per a ajudes extraordinàries. En el moment d’elaborar i aprovar els pressupostos no sabíem que passaria això, és clar, però ens anirà bé, en cas que facin falta aquests recursos.
Al marge de la qüestió de la Covid-19, li volem preguntar per l’experiència de ser diputat provincial.
Estic satisfet i content. He tingut l’oportunitat de passar per diferents administracions i això em permet valorar-les. La Diputació fa moltes coses i s’ha notat precisament amb motiu de la pandèmia, però la funció d’un diputat és diferent de la d’un alcalde. L’alcalde és molt més proper a la gent, tal com s’ha pogut comprovar amb els temes de l’1 d’octubre, del temporal Glòria i ara la Covid-19. Els alcaldes i els ajuntaments som els que coneixem millor el territori perquè som la primera baula de la cadena, els que estem sempre a prop de la gent i, per tant, som els que tenim el coneixement i podem calibrar la temperatura exacta dels nostres municipis. Les administracions superiors hi han de comptar, amb això. En qualsevol cas, compartir els càrrecs de diputat i alcalde és una bona experiència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat