Societat

Les entitats clamen que l’ajuda arribi a més col·lectius

Alerten que s’exclou les persones en situació irregular i els joves

Reclamen que es faciliti l’empadronament

Les entitats socials feia anys que reclamaven una renda mínima estatal que alleugés la situació extrema en què viuen centenars de milers de famílies. Des de la Taula del Tercer Sector aplaudeixen la decisió de reforçar els sistemes de garantia social, que s’acosta a la mitjana pel que fa als ingressos mínims. Càritas destaca que és una bona notícia que el temps de durada de la prestació vagi lligat a la situació de necessitat de la persona, i que es mantingui mentre no millori la seva situació.

Les entitats, però, també hi veuen mancances i alerten que es deixa fora col·lectius vulnerables, com ara la població que no té regularitzada la seva situació, les persones sense llar i els joves. S’alerta que moltes famílies immigrades poden caure en la irregularitat sobrevinguda, quan en perdre la feina no podran renovar l’autorització de residència. El fet que no es pugui accedir a l’IMV des dels 18 anys també preocupa especialment per tots aquells que surten del sistema de protecció de menors que no hi tenen dret. Un dels requisits de la prestació, més enllà dels pocs recursos econòmics, és haver viscut de manera independent durant tres anys, una condició que avui dia és pràcticament impossible de complir pel jovent que s’hi pot acollir a partir dels 23 anys.

Per sol·licitar la prestació és imprescindible l’empadronament i és per això que reclamen als municipis que hi posin facilitats. Un altre dels límits és que en un mateix domicili només poden constar dues unitats de convivència quan la realitat per les dificultats per accedir a l’habitatge obliga moltes famílies a compartir la llar. També en queden excloses aquelles persones que resideixen en projectes d’inclusió d’espais residencials que disposen de finançament públic i que en serien destinataris clars.

LA XIFRA

23
És l’edat a partir de la qual es pot fer la sol·licitud per rebre l’ajut econòmic i només fins als 65 anys

El complement per l’habitatge

Les entitats insisteixen que ara és el millor moment per implementar un complement per l’habitatge per a les llars més vulnerables. Donen per fet que la Generalitat mantindrà la inversió que ara destina a la renda garantida de ciutadana (36 milions d’euros) i que es podrà ampliar la cobertura a altres col·lectius, però reclamen que el ministeri i la Generalitat es coordinin per estudiar ajudes als habitatges.

L’últim informe Foessa situava en un 28% les persones en situació d’exclusió residencial a Catalunya i sense aquest complement la renda mínima serà insuficient per a moltes famílies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar l’increment de furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona