Societat

Paga extra per als sanitaris

El govern compensarà amb una retribució a l’agost els professionals de centres sanitaris i residències pel seu esforç en la crisi de la Covid-19

Els imports aniran de 350 a 1.350 euros en funció de la categoria i la dedicació

Els professionals dels centres sanitaris i també els que treballen a les residències per a la gent gran rebran aquest mes d’agost una paga extra per compensar l’esforç que han fet i continuen fent durant la crisi de la Covid-19. Aquesta retribució compensatòria, que serà aprovada en un reial decret dimarts vinent, representa una inversió pressupostària de 140 milions d’euros i es concretarà en pagues que poden anar des dels 350 fins als 1.350 euros depenent de la categoria professional i de les hores de treball presencial. En el cas de les residències, l’import serà de 900 euros per a facultatius i personal assistencial, tant infermers com auxiliars de geriatria, i de 500 per a altres categories, com per exemple neteja o cuina. Els dies de baixa es comptaran com a treball efectiu.

L’anunci de la retribució compensatòria el van fer ahir en una roda de premsa conjunta el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i la portaveu del govern, Meritxell Budó. Es produeix després de setmanes de protestes dels sanitaris per demanar el retorn del 5% del salari retallat el 2010 i exigir una reestructuració radical del sistema públic de salut, i després que el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, anunciés fa uns dies una “rebel·lió de bates blanques” si no s’escolta la veu dels facultatius a l’hora d’afrontar la “reconstrucció” del sistema que ja demanaven abans de la crisi del coronavirus.

Ahir, el missatge que va voler llançar el govern va ser clar. “És hora de passar dels aplaudiments al reconeixement professional i d’enfortir el sistema de salut”, va subratllar Aragonès, que va assegurar que aquests 140 milions –126 per a personal d’hospitals i centres d’atenció primària i 14 per a les residències– són “un punt de partida per fer un canvi de paradigma” que permeti tenir “uns serveis públics potents” i “posar al dia l’estat del benestar”.

En aquest sentit, Aragonès va dir que la Covid-19 ha accelerat els canvis. “Caldrà fer-ho més ràpid i caldrà fer-ho ara”, va sentenciar, donant així resposta a les demandes de remodelació del sector. En aquest sentit, com va fer després la consellera Budó, va destacar la necessitat de construir una aliança de tots els agents implicats per “exigir recursos a l’Estat i que reverteixi l’infrafinançament en l’àmbit de la salut”.

80 milions més en dos anys

A banda de la paga compensatòria del mes d’agost, Alba Vergés va anunciar que també hi haurà dues partides de 40 milions d’euros anuals per als anys 2021 i 2022 “en reconeixement de l’esforç per recuperar la normalitat”. Vergés, que va tornar a elogiar l’esforç dels professionals de la salut durant més de dos mesos, “en què han canviat la forma de treballar, han aparcat tasques i han allargat la jornada”, es va mostrar convençuda que és el moment de fer un “salt endavant” per “poder avançar les millores que estava previst fer en cinc o sis anys”, i també va insistir en l’aliança per demanar més diners a l’Estat.

El sindicat Metges de Catalunya, que havia enviat una carta en què reclamava millores a la consellera, va agrair ahir a través d’un comunicat l’esforç del govern i va expressar la seva confiança que aquestes compensacions només siguin “un primer senyal per millorar les condicions salarials del col·lectiu mèdic i revertir les retallades”. “En cap cas”, adverteix, “aquests plusos arraconaran la reivindicació de recuperar la retallada salarial que ha patit la professió” i que el sindicat quantifica en un 30%.

Per la seva part, tant CCOO com la UGT es van mostrar crítics amb la gratificació decidida pel govern. CCOO la va considerar “insuficient” i “discriminatòria” i va remarcar que les pagues extres s’haurien de quantificar segons “criteris objectius”, com ara el risc assumit, i no per categories professionals, i sense excloure cap col·lectiu. Per la seva banda, la UGT va qualificar “d’injustos, classistes i sectaris” els criteris seguits per la Generalitat. Els dos sindicats van insistir que aquest tema s’hauria de tractar a la Taula de Diàleg Social recentment constituïda i van reclamar que es destinin els recursos necessaris al sistema sanitari públic i es tornin als seus treballadors tots els drets perduts.

Altres col·lectius

El govern no vol limitar la compensació econòmica al personal de la salut. L’executiu està estudiant també com compensar l’esforç extra que han fet “altres treballadors de serveis públics essencials”, com poden ser els Mossos o Protecció Civil. Ahir, però, es van centrar en el sector sanitari i sociosanitari i tant Budó com Aragonès van evitar avançar res sobre un tema que, van dir, “encara s’està treballant”.

Pel que fa a la possible rescissió del contracte amb Ferrovial per fer el rastreig dels casos de Covid-19, Vergés va reiterar que té “l’equip treballant en això”, però va remarcar que, més que pensar en la penalització que haurà de pagar el govern, “el que cal veure és si les alternatives són factibles”.

La compensació que el govern vol aprovar dimarts afecta tots els centres del sistema públic de salut, on hi ha tant públics com concertats. Pel que fa a les residències, només afecta les places públiques. Ahir Vergés va reiterar que no hi ha cap canvi en la tarifa de 43.000 euros que el departament ha de pagar per cada malalt de Covid-19 ingressat en un centre privat.

LES FRASES

És l’hora de passar dels aplaudiments al reconeixement professional i d’enfortir el sistema
Pere Aragonès
vicepresident del govern

LES FRASES

És hora de passar dels aplaudiments al reconeixement professional i d’enfortir el sistema
Pere Aragonès
vicepresident del govern
És el moment de poder avançar les millores que estava previst fer en cinc o sis anys
Alba Vergés
consellera de salut
És el moment de poder avançar les millores que estava previst fer en cinc o sis anys
Alba Vergés
consellera de salut

Torra: “Ens queixarem cada dia i cada hora”

El president de la Generalitat, Quim Torra, va voler ahir replicar a la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que va criticar que el govern català estigués constantment molest amb les decisions de l’Estat i va atribuir-li un discurs “que recordava massa el d’Espanya ens roba”. “Que sàpiga la ministra que ens queixarem cada dia i cada hora per reclamar els recursos que el país necessita per poder atendre les necessitats socials i les expectatives i oportunitats que necessitem”, va dir Torra després d’una visita a la Fundació Arrels.

Pel president, la situació actual és “un drama” perquè Catalunya “genera els recursos” que necessita però “no en pot disposar i per això es veu obligada a exigir-los”. Torra va insistir que “sense els 15.000 milions” que reclama a l’Estat per la crisi de la Covid-19, la Generalitat “no se’n sortirà”. “Hem posat xifres sobre la taula i són esgarrifoses”, va destacar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona