Societat

Assalten un pis ocupat per joves immigrants a Premià

Un dels ocupes i diversos policies resulten ferits durant l’acció

L’alcalde condemna l’agressió però nega que hi hagi una motivació racista

Els joves no havien estat tutelats per la Generalitat

Un grup de veïns van assaltar la nit de diumenge un pis ocupat per joves immigrants a l’avinguda Lluís Companys de Premià de Mar. Els Mossos van rebre una trucada a les onze de la nit que els informava que s’estava produint una baralla. Quan van arribar, segons van informar ahir fonts policials, van veure que “un grup de veïns havien accedit a un dels pisos, on havien ocasionat danys materials i havien ferit lleument un dels ocupants”. El nombre de persones, algunes de les quals llançaven pedres i altres objectes a l’edifici, va anar augmentant i els Mossos i la policia local van requerir més reforços d’unitats d’ordre públic. Van carregar contra els veïns i cinc agents van resultar ferits.

L’incident, durant el qual va haver-hi també enfrontaments entre els mateixos veïns, va acabar passada la una de la matinada, després que els Mossos traslladessin els joves a un altre lloc fora del municipi. Els Mossos van assegurar que no tenien constància que hi hagués cap vincle entre l’acció de la nit de diumenge i un intent d’agressió sexual a una dona la setmana passada al passeig marítim de la mateixa localitat.

L’alcalde de Premià de Mar, Miquel Àngel Méndez (JxCat), que feia dies que sabia la preocupació dels veïns, va negar que l’assalt tingui una motivació racista. Tot i voler deixar clar que l’acció és “injustificable”, Méndez va atribuir la reacció veïnal a la “ràbia” i la “impotència” davant l’augment de la inseguretat. Méndez va insistir que “la violència no es combat amb més violència”, però va dir que entenia que la gent estigués “nerviosa” per l’increment de robatoris i petits delictes. Divendres passat ja hi va haver una concentració de protesta davant de l’ajuntament i la junta de portaveus va decidir constituir una taula de seguretat. “La sensació d’inseguretat provoca que la gent s’agrupi i sempre en aquests casos n’hi ha uns que són més radicals que els altres”, va arribar a afirmar ahir l’alcalde, després de recordar que els joves ocupes “tenen antecedents des de fa temps i estaven fent delictes a la població”.

Amb tot, l’Ajuntament, que ha garantit que hi haurà més efectius policials i ha demanat tranquil·litat als veïns, ha negat l’existència de “patrulles veïnals”. “No ens consta que hi hagi cap patrulla organitzada”, van subratllar fonts municipals a través d’un comunicat.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, per la seva part, va advertir en una entrevista a TV3 que “ningú pot fer justícia pel seu compte, i no podem normalitzar aquestes situacions que no són d’una societat democràtica”.

El conseller, que també va admetre que l’ocupació de l’immoble havia generat “inquietud” al barri, va explicar que estava col·laborant amb el Departament d’Interior per veure si els joves havien passat pel sistema de protecció de menors de la Generalitat, i que, en tot cas, com que “són nois de 25 anys hi haurien passat fa set anys”. A la tarda, fonts del departament, però, van descartar que els joves haguessin passat pel sistema de protecció català. Això no treu que el departament continuï reivindicant la reforma de la llei d’estrangeria perquè “no té sentit que una persona surti del sistema de protecció sense estar regularitzada”.

Investigació del síndic

Algunes entitats com la Unitat contra el Feixisme i Racisme de Premià van rebutjar l’acció i van qualificar-la de racista. I ahir, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va dir que obriria una investigació per tractar d’esbrinar si hi ha hagut un augment dels delictes municipals –els Mossos asseguren que tant el nombre de delictes com d’ocupacions d’habitatges s’han reduït respecte a l’any passat– i si es coneix l’existència de patrulles de seguretat ciutadana que actuïn al municipi, principalment a la nit.

LES FRASES

Aquests joves tenen antecedents des de fa temps i estaven fent delictes a la població
Miquel Àngel Méndez
alcalde de premià de mar
No podem normalitzar aquestes situacions que no són d’una societat democràtica
Chakir el Homrani
conseller de Treball, Afers Socials i Famílies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES