Societat

JORDI BALOT

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE VOLUNTARIAT SOCIAL

“El voluntariat s’ha de motivar per funcionar els 365 dies de l’any”

Representa 350 entitats de tot Catalunya que aglutinen uns 80.000 voluntaris, molts dels quals s’hi han afegit en plena crisi del coronavirus

La pandèmia va mobilitzar d’un dia per l’altre les entitats de voluntaris que es van posar a treballar a primera línia.

El voluntariat ha reaccionat al virus?
Des del primer minut. Som uns privilegiats perquè tenim gent molt implicada i sensibilitzada que mai falla. S’ha fet una feina impressionant a primera línia d’atenció social, quan l’atenció estava posada en la crisi sanitària.
Però teniu un 80% dels voluntaris que són col·lectiu de risc. Com us reorganitzeu?
Seguint les recomanacions, vam donar les indicacions de confinar-se, però la resta es va mantenir atenent a primera línia i amb situacions complicades que requerien actuar de manera immediata per cobrir necessitats bàsiques. La prioritat era atendre els col·lectius més vulnerables.
Sense voluntaris presencials, com s’arriba a tot?
Els qui no es podien mantenir a primera línia han fet una tasca de suport a través de trucades i videoconferències. Sí que la tasca de voluntariat és aquest caliu de proximitat a les persones que acompanyem, però des de la distància s’ha fet molta feina.
Els joves han agafat el relleu del voluntariat?
En ple confinament s’han vist més alliberats, amb les universitats a un altre ritme i també molts que sense feina encara esperen que s’aixequin els ERTO, i mentrestant oferien els seus serveis.
En els pitjors moments és quan s’ha vist créixer més la cooperació ciutadana.
S’han teixit xarxes veïnals per donar resposta a les necessitats del barri. I molts dels voluntaris que no estaven en cap entitat, però que ajudaven pel seu compte, es van acollir a la federació per disposar del certificat de mobilitat i una assegurança per si els passava res mentre feien de voluntaris. Es va facilitar a 570 persones, aquest servei, en contacte amb molts ajuntaments i xarxes veïnals de tot el territori.
S’ha pogut mantenir aquest voluntariat espontani que surt en plena emergència?
Ara que comença l’activitat de casals i colònies s’ha demanat a molt voluntariat jove la seva participació, i està sent un èxit. Entitats grans com el Banc dels Aliments, Creu Roja, Càritas o l’ONCE han incrementat el seu voluntariat jove. El repte ara és com mantenir motivat el voluntari a mitjà i llarg termini, perquè més enllà de la pandèmia necessitem compromisos per funcionar els 365 dies de l’any.
Ha calgut formar a corre-cuita el voluntari?
Per a segons quines tasques, i sobretot per les recomanacions de protecció i prevenció. Les primeres setmanes anàvem de bòlit perquè l’àmbit social no era considerat essencial i no ens arribaven els equips de protecció.
Les entitats arriben allà on no ho fa l’administració. Se senten soles?
L’àmbit polític ha d’entendre que no arribem a tot i que s’ha d’anar braç a braç. Ha d’entendre que el voluntariat no és gratis, tot i fer una feina gratuïtament; s’ha de gestionar i formar el voluntariat, i això exigeix professionals, i s’hi han d’invertir diners. Demanem aquest finançament d’una manera estable a l’administració, i no estar patint cada any per les restriccions. Hi som per cobrir emergències però també per afrontar l’emergència social que ens ve al damunt.
S’alerta d’una segona onada de pobresa. S’ha d’invertir per rescatar persones?
Des de la Taula del Tercer Sector es va traslladar a la Generalitat setze propostes per treballar un pla d’emergència social per frenar el que pot arribar. A diferència de la crisi del 2008, ara hi ha moltes persones que no disposen de cap xarxa familiar ni d’un entorn més proper que els pugui donar suport.
Finalment comencen els casals després de molta incertesa. S’arrisca massa?
Hi ha moltes ganes i motivació, i els infants són els que mereixen una bona recompensa després de tres mesos tancats a casa, sobretot els que tenen menys recursos. Tothom s’hi deixarà la pell perquè gaudeixin al màxim, però és cert que hi ha la preocupació per si es produeixen contagis. Seguirem les recomanacions perquè no passi. Si els casals i les colònies funcionen amb certa normalitat, serem la prova de foc de com podria ser l’inici del curs escolar.
Dirigeix la Fundació Gavina al barri del Raval. Marxaran de colònies?
A l’estiu centrem moltes de les nostres activitats en el lleure. Tindrem casal amb 90 infants al juliol i a l’agost serem 40, amb espais que ens han cedit i amb sortides a l’aire lliure. Les colònies les farem per franges d’edat a Planoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós