Societat

Buch avisa a Llançà que l’afer és policial i que si algú actua per la força el denunciaran

L’alcalde li agraeix l’augment de la presència policial i afirma que la població està “indignada” pel fet que s’hagi volgut vincular les protestes amb el racisme

El conseller de l’Interior, Miquel Buch, va avisar ahir els veïns de Llançà que “qui ha de vetllar per la seguretat són els cossos policials”, i que si algun ciutadà “pretén prendre el lideratge o la força pel seu compte també serà denunciat pels cossos policials”. A preguntes de la premsa sobre els fets de Llançà d’aquesta setmana i també de Premià fa uns dies, Buch va voler remarcar que “s’ha de lluitar des de diferents òptiques, no només la policial”, i va assenyalar tant el treball social com el canvi legislatiu per evitar que els multireincidents surtin al carrer al cap de poques hores de cada detenció, cosa que “crea sensació d’impunitat als delinqüents i d’inseguretat a la ciutadania”.

Les declaracions de Buch coincideixen amb un augment de la presència policial al municipi alt-empordanès, segons assenyala l’alcalde de Llançà, Francesc Guisset (PSC). “S’està notant que hi ha més dotació policial, cosa que agraeixo a la conselleria d’Interior”, va declarar ahir l’alcalde, que va subratllar que, tot i que la policia catalana sempre ha fet la seva feina investigadora, ell fa temps que reclamava més dotació policial de caire preventiu, i que suposa que entre la seva insistència i la pressió popular d’aquests dies se’ls ha fet cas. Considera que això pot tenir un efecte dissuasiu i fer reduir el repunt de violència que estava experimentant el municipi, alhora que dona més seguretat als ciutadans. “Ara la situació és d’expectativa de resultats policials”, va destacar.

Llançà va viure dilluns i dimarts dos vespres de protestes ciutadanes contra l’augment de delinqüència a la població, sobretot arran de robatoris nocturns a interiors d’habitatges mentre els residents hi dormien. En totes dues jornades un centenar de persones es van congregar davant de l’ajuntament per denunciar l’augment de la inseguretat i demanar més presència policial. Dilluns la protesta va acabar davant d’uns blocs de pisos dels carrers Reina Fabiola i Fluvià, que estan ocupats per joves a qui s’atribueixen els delictes, en un episodi similar al de dies enrere a Premià i Mataró. Els Mossos es van haver d’acabar enduent escortats els joves. I dimarts la mobilització va acabar tallant durant una hora la carretera l’N-260, que uneix Portbou amb Figueres.

Marxa antiracista suspesa

Ahir els veïns no van fer cap nova convocatòria, en bona part perquè hi havia prevista una “manifestació antiracista” convocada pel Moviment Antiracista Figuerenc per tal de respondre “al discurs d’odi” de la mobilització de dilluns. A última hora, però, van suspendre la convocatòria per “poca participació”, que van atribuir al “poc temps per organitzar la resposta”.

Guisset va voler subratllar també la “indignació” dels veïns de Llançà, i d’ell mateix, pel fet que s’hagin volgut vincular les mobilitzacions d’aquests dies demanant més seguretat al municipi amb el racisme, i va considerar que havia estat una “instrumentalització” per part d’algunes organitzacions polítiques. “A Llançà fa anys que tenim una convivència pacífica amb gent vinguda de molts països. A la manifestació de dilluns també hi havia magribins i gent que professa la religió musulmana, i entre els ocupes de les cases on es va anar a protestar també hi ha gent del país. Les protestes no estaven vinculades a cap raça, religió ni ètnia. És un tema de seguretat”, va remarcar l’alcalde.

LES FRASES

S’està notant un augment de la dotació policial, després de la meva insistència i la pressió del poble
Francesc Guisset
alcalde de llançà
Que cap ciutadà pretengui agafar la força pel seu compte perquè serà denunciat pels cossos policials
Miquel Buch
conseller de l’interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera