Societat

ROBERT SOLIVA

DOCTOR EN ENGINYERIA AGRÒNOMA, ESPECIALISTA EN ENGINYERIA ALIMENTÀRIA

“Es confon aliment processat amb aliment insà”

La planta pilot de tecnologia d’aliments de la Universitat de Lleida treballa en el disseny de plats de cinquena gamma rics en proteïna càrnia i aptes per a la gent gran

La planta pilot de tecnologia d’aliments de la Universitat de Lleida (UdL), amb seu al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (Pcital), participa en un projecte per desenvolupar plats precuinats amb base de proteïna càrnia adreçats a la gent gran. Són els batejats com a “aliments de cinquena gamma”. La iniciativa està coordinada per l’Associació Catalana d’Innovació del sector carni porcí (Innovacc) i pretén donar resposta tant a persones que viuen soles o en parella com a centres gerontològics amb cuina pròpia o que disposin de capacitat per incloure productes de cinquena gamma en la dieta que ofereixen als seus usuaris.

Què són els aliments de cinquena gamma?
Són el que s’anomena productes de conveniència, plats precuinats industrialment però als quals s’han aplicat coccions molt similars a les que s’usen en l’àmbit domèstic. La virtut que tenen és que, un cop es vulguin consumir a casa o en una residència de gent gran, només cal reescalfar-los i adquireixen unes característiques nutricionals molt similars a les d’un producte fet al moment.
En el projecte parlen d’aliments adreçats a gent gran, que viu sola o que està en residències. Per què es limita el perfil de consumidors d’aquest tipus d’aliments?
Pot anar adreçat perfectament a famílies o a qui sigui, sense cap problema. Però el que ens trobem amb els productes de cinquena gamma és que la gent gran, històricament, n’ha quedat arraconada. No s’ha tingut en compte que les seves necessitats quedin ateses amb els productes d’aquest tipus que les empreses treuen al mercat, i per això hi posem èmfasi. Per exemple, la gent gran té problemes pel que fa a la textura dels aliments, hi ha textures que no s’adapten a les seves necessitats, pels problemes que poden tenir a l’hora de mastegar o d’empassar. El projecte busca desenvolupar productes elaborats, cuinats i envasats, que siguin aptes i aportin el valor nutricional necessari a aquest sector de la població.
Dissenyen aliments nutritius fets a mida?
El que planteja el nostre projecte és fer una anàlisi nutricional de quins aliments són els més adequats per ajustar-se a les necessitats de la gent gran i, a partir d’aquí, desenvolupar productes que tinguin les qualitats organolèptiques òptimes i que es conservin degudament el temps que convingui.
Quin tipus de menjars els dissenyen?
D’exemples concrets no en podem donar perquè forma part de la confidencialitat del projecte. Però, per a la gent gran, un dels aspectes importants és la presència de col·lagen a la dieta. És indicat per enfortir les articulacions i prevenir els dolors articulars. Alguns productes carnis contenen aquest col·lagen i del que es tracta és de facilitar un tipus de plat precuinat que sigui òptim per a les especificitats de la gent gran, per exemple, presentant-lo en forma de mandonguilles o d’hamburgueses.
Menjar de laboratori?
En els plats preparats ens trobem sovint productes que contenen additius o substàncies que poden generar un recel en el consumidor perquè no els coneix. En la cinquena gamma es busca que l’etiqueta sigui molt transparent, per donar confiança que allò són matèries primeres molt similars a les que es podrien consumir a casa, i això es trasllada a tot el procés. Es cuinen els plats en un obrador industrial però de manera similar a com es faria en una cuina de casa.
La cinquena gamma és el més similar que podem trobar a un producte fresc?
No, no seria correcte plantejar-ho així. En tot cas això es podria dir dels aliments de quarta gamma, que són aquells que només s’han rentat o pelat abans d’envasar-los i comercialitzar-los. Els de cinquena gamma han estat sotmesos a una cocció, són productes mínimament processats.
Com menys processat està un producte, millor?
No ben bé. Es confon el terme aliment processat amb aliment insà. Que estigui processat no vol dir que sigui insalubre o poc nutritiu. Al cap i a la fi, cuinar no és res més que una forma de processament. Quan mires l’etiqueta i hi ha molts ingredients que no coneixes, valdria més parlar d’aliment formulat. O d’ultraprocessats, que són aquells aliments que porten un excés de sucres, de sal o d’additius, i que no responen a les necessitats alimentàries que tenim.
Som uns malpensats respecte dels aliments processats?
El nom fa la cosa i sembla que processar els aliments sigui negatiu. En realitat, els aliments es processen des que vam ser capaços de dominar el foc, que facilita la digestió de l’aliment i ens permet aprofitar-ne les bondats i els nutrients. Si ens ho mengéssim tot cru, malament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona