Societat

Casals més preventius

La majoria de casals d’estiu del país comencen avui seguint les mesures sanitàries

Més de 10.000 monitors han fet la formació telemàtica de responsable de prevenció i higiene

Després de setmanes de confinament i d’un final de curs atípic, avui la majoria de casals d’estiu de Catalunya obren les portes per oferir activitats de lleure als infants. Aquest any, però, el retrobament amb els companys i els monitors serà ben diferent. Distanciament, mesures d’higiene i, sobretot, molta precaució seran les directrius que marcaran el lleure aquest estiu.

Alguns casals, que van poder obrir la setmana passada, ja han començat a notar els efectes que les mesures imposades pel govern han tingut sobre la logística organitzativa. Els cal més temps, més coordinació i més inventiva per desenvolupar les activitats diàries i fer que un estiu atípic sigui tan normal com sigui possible. I és que les restriccions són nombroses. La canalla haurà d’entrar de manera esglaonada a les instal·lacions i, a l’entrada, se’ls farà un control de temperatura per assegurar-se que cap infant presenti símptomes de Covid-19. Un cop a dins, els nens i nenes estaran en grups estables de deu i tindran un monitor de referència, tot i que les activitats de fins a 30 participants estaran permeses. Es prioritzaran les activitats a l’aire lliure, ja que en espais oberts les mascaretes no seran obligatòries, llevat que, de manera excepcional, calgui proximitat física. A més, mantenir les distàncies serà imperatiu, però amb 1,5 metres de distància i 2,5 metres quadrats d’espai per participant n’hi haurà prou.

D’altra banda, les famílies hauran de signar una declaració de responsabilitat per confirmar que els infants no han estat en contacte amb cap persona infectada i que no presenten símptomes de la Covid-19.

Un dels reptes que tindran els monitors serà garantir el benestar emocional de la canalla en un escenari sense contacte físic, sobretot en el cas dels més menuts. Per aquest motiu, el govern ha posat en marxa el lloc web www.estiuamblleure.cat, en què es poden trobar recursos i propostes pedagògiques per conciliar les activitats de lleure i la lluita contra el coronavirus.

Per tal de garantir el compliment de totes les mesures de prevenció, els educadors i monitors han hagut de fer la formació de responsables de prevenció i higiene de les activitats de lleure, organitzada per Joventut i Salut Pública. El curs, que s’ha fet de manera telemàtica, ja ha format més de 10.000 monitors i monitores i va superar les expectatives de demanda del departament. Per la metgessa encarregada de la formació, la doctora Laia Asso, el responsable de prevenció i higiene és “la figura que transmet a la resta de l’equip de persones monitores mesures de prevenció i protecció i la que s’encarrega de garantir que s’estan duent a terme”. Per tant, aquesta figura té una doble funció: de difusió de la informació i de supervisió.

El curs telemàtic, que finalitzarà l’1 de juliol, ha constat de 21 sessions en què han pogut participar un màxim de 450 persones per sessió, les quals han pogut interactuar a través d’un xat. Asso va explicar al diari que, tot i que havien previst la quantitat d’inscrits “en funció de les edicions anteriors”, van estar “desbordats de peticions i sol·licituds”. Per això, van decidir habilitar un espai virtual de formació permanent, accessible al lloc web de Joventut, que consta de dos audiovisuals i que no requereix inscripció prèvia. Els participants, un cop han visionat els vídeos, han de llegir les guies i protocols d’actuació i han de respondre un qüestionari d’avaluació. Fins ara, més de 1.700 persones han optat per fer el curs sense inscripció. En tot cas, sigui quina sigui la modalitat triada, un cop acabada la formació, la persona monitora obté un certificat expedit per la Direcció General de Joventut.

El curs té quatre persones formadores, tècnics de Salut Pública, d’arreu del territori català i s’estructura a partir de tres eixos temàtics: prevenció, protecció i seguretat alimentària. Asso destaca que està sent “una experiència molt enriquidora” i valora molt positivament “la participació de les persones monitores”, ja que han pogut adaptar i millorar la docència a partir de les seves preguntes i inquietuds.

Ara bé, després de la flexibilització del protocol que la Taula de Governança va anunciar dimarts, el que tenen clar les entitats de lleure és que s’hauran d’anar adaptant sobre la marxa a les modificacions que se’ls exigeixin. La doctora Asso, que també és autora del protocol que defineix les mesures d’actuació, explica que “els protocols són canviants”. I hi afegeix que la situació els obliga a “anar-se adaptant setmana rere setmana”, així com a canviar d’escenari, introduir-hi ajustos i ser flexibles d’acord amb l’evolució de la pandèmia.

Asso explica que, ara per ara, el protocol els dona “tranquil·litat en el context actual” i a la vegada els ha permès “afrontar el lleure d’aquest any amb garanties”. Però també adverteix que “no es pot abaixar la guàrdia, perquè sempre hi ha el risc d’un rebrot i cal ser molt curosos”. “El risc zero no existeix”, conclou.

LES XIFRES

10.000
monitors i monitores
ja han fet el curs de responsable de prevenció i higiene de manera telemàtica.
30
infants
podran fer plegats algunes activitats, però es mantenen els grups de convivència de deu persones.
En les activitats de lleure d’aquest estiu, els infants aprendran a incorporar els nous hàbits a la rutina
Cesc Poch
director general de l’Agència Catalana de la Joventut
La situació ens obliga a adaptar-nos setmana rere setmana, així com a canviar d’escenari i a ser flexibles
Laia Asso
pediatra formadora del CURS DE RESPONSABLE De PREVENCIÓ i higiene


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona