Societat

Lleure per pal·liar les desigualtats

El casal del centre socioeducatiu del Poblenou fa una setmana que atén els infants seguint les recomanacions del Procicat

Estan preocupats pels efectes que la crisi econòmica derivada de la pandèmia pot tenir per als infants que tenen un entorn vulnerable

“Ens preocupa el que ens trobarem al setembre. El benestar dels nens depèn del seu entorn”

Els infants del centre socioeducatiu del Poblenou ja fa una setmana que van començar el casal d’estiu, i no poden estar més contents. Després de setmanes de confinament, avui a la classe de segon els toca fer jocs d’aigua. La Paula i l’Idam, de 7 anys, asseguren que tenien “moltes ganes de sortir de casa”. “Gairebé no recordo els meus companys”, diu l’Imad, que es moria de ganes de tornar a l’escola. Tots dos tenen molt clar quan els toca posar-se la mascareta i rentar-se les mans. “Molesta una mica, però hi estem acostumats”, expliquen.

Raquel Martínez, monitora del centre, hi està d’acord, i afirma que “els nens ho porten millor que els adults, ho han interioritzat”, fet que es deu, en part, a la implicació de les famílies. Tot i això, per Martínez, les mesures d’higiene condicionen els tempos i el ritme de les activitats. “Els horaris han d’estar molt pautats”, assegura.

Fa setmanes que l’equip de monitors estudia quina és la millor manera d’aplicar les recomanacions a l’espai del centre. “Hem preparat diversos espais per garantir la separació i hem hagut de buscar recursos amb poc contacte”, assenyala Martínez. La directora del centre socioeducatiu del Poblenou, de la Fundació Pere Tarrés, Cristina López, hi afegeix que la preparació els ha suposat “moltes hores de reunió, ja que els protocols canviaven sovint”. Però creu que s’hi han sabut adaptar prou bé: “Estem acostumats als canvis, som un equip flexible.”

A les instal·lacions del centre s’han distribuït molt clarament els espais i s’han repartit de manera que tenen deu infants per monitor. Com que acullen nens i nenes de P3 fins a quart d’ESO, s’han organitzat en un torn de matí per als petits i un de tarda per als grans. A l’entrada, els han pres un per un la temperatura i, a les famílies, els han fet entregar la declaració responsable. També, diu López, han hagut de ser molt creatius i “adaptar els jocs per evitar el contacte”. Mantenir les distàncies serà un repte, especialment per als més petits. “Costa molt negar-los una abraçada”, es lamenta López, ja que aquest any caldrà trobar l’equilibri entre el benestar emocional dels infants i la prevenció de la Covid-19.

La majoria de les famílies del centre socioeducatiu del Poblenou es troben en risc d’exclusió social. Durant aquest confinament, s’han coordinat amb l’Ajuntament, els serveis socials i l’Equip d’Atenció a Infants i Adolescents per tal de “compensar les dificultats”. “Aquest any s’hi han destinat molts recursos econòmics, però malgrat les ajudes extraordinàries, no hem pogut arribar a tothom”, explica López. La pandèmia ha deixat en evidència les desigualtats econòmiques i ara els preocupen els efectes que la crisi que tot just comença tindrà sobre les famílies més vulnerables. “El benestar dels nens depèn del nucli familiar i de l’entorn”, assenyala López, i hi afegeix que, “sense voler, els adults els transmeten les seves angoixes”. Per posar-hi remei, la Fundació Pere Tarrés va posar en marxa la campanya Cap infant sense colònies, que ja ha permès becar 3.000 infants en risc d’exclusió social, tot i que esperen que encara els arribin més sol·licituds.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró